Imposibila poveste de dragoste dintre Ponta şi Diasporă

Contrar urilor furibunde pe care le văd pe wall, mie nu mi-e neapărat antipatic Victor Ponta. E unul dintre puţinii politicieni coerenţi, rapizi în reacţii şi vizibil preocupaţi de jobul lor. E genul de băiat care vrea să facă lucruri şi, totodată, genul de băiat de vizavi. Şi are obiceiul de a vorbi aplicat, cu argumente şi dovezi, spre deosebire de bătutul demagogic al câmpilor, care defineşte discursurile celor mai mulţi politicieni români. OK, poate că argumentele şi dovezile nu-s mereu pertinente, dar ale cui sunt?

Şi totuşi, când vine vorba de Diasporă, Ponta pare să-şi piardă complet minţile şi adoptă o atitudine care contrazice tot paragraful de mai sus. Devine brutal, impertinent, lipsit de eleganţă, lipsit de farmec, neconvingător şi, pe alocuri, teribil de insultabil.

Ieri seară, o ştire circula pe net ca talentul în om. „Ponta vrea contribuţii sociale de la Diasporă”. Şi în ştire, Ponta, cu o aroganţă pe care de la o vreme nu i-o mai văzusem – şi crezusem că a înţeles că e chestia care-l face să piardă chestii – povestea cum diaspora ar trebui să cotizeze la bugetul de stat.

Eu înţeleg. Nu mai sunt bani nici să trecem strada. Exact acum ai mărit toate ajutoarele posibile. Ai nevoie de surse de finanţare ca de oxigen.

Dar nu aşa se pune problema!

Singura reacţie pe care o stârneşti povestind unor oameni cărora nu le oferi nimic, ca stat, că ar trebui să dea contribuţii sociale e luatul peste picior. „Bun, să vină să-mi măture curtea şi eu îl plătesc”.

Iar în cazul oamenilor mai eleganţi care nu practică băşcălia, creezi sentimentul de ranchiună, pentru că în tot acest timp, oamenii ăia au COTIZAT INTENS la bugetul de stat. Citez scrisoarea deschisă a poetului şi textierului Cristian Gabriel Groman, care locuieşte la Londra.

Domnule prim-ministru,

Am citit cu stupoare propunerea dumneavoastră, citez: ”Ar fi bine dacă și cei din diaspora ar achita contribuții sociale”. Inițial, am avut impresia că este o glumă. Apoi mi-am dat seama de crudul adevăr. Dumneavoastră chiar vreți ca (de fiecare dată) noi să fim bătaia dumneavoastră de joc?!?
Păi, domnule prim-ministru, o soluție pentru eradicarea sărăciei ar fi confiscarea averilor tuturor hoților care au supt vlaga țării, nu impozitarea celor ce muncesc în afara României! Ei deja plătesc taxe și impozite în țările în care trăiesc!
Da, sunt unul dintre sutele, poate miile de români din Londra care nu au apucat să voteze, după 7-8 ore de stat la coadă! Cu o săptămână înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, domnul ministru delegat al românilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, încerca să ne asigure aici, la Londra, că Guvernul României va face tot ce este legal posibil ca fiecare dintre românii de aici să poată vota în condiții demne de un cetățean european; la cel de-al doilea tur de scrutin s-a văzut care sunt aceste condiții…Diaspora a fost din nou umilită, pusă să stea la cozi infernale, oamenii venind încă de la orele 4 dimineața, cu periuțele de dinți la ei. Iată și ce spuneați dumneavoastră, domnule prim-ministru Victor Ponta, într-o emisiune a postului B1 TV: ”Dacă un singur român nu va putea vota în turul doi, pleacă toți (de la MAE)…și eu sunt convins că pe 16 noiembrie vor vota absolut toți”.
Bineînțeles că nu au reușit să voteze toți românii pentru că nu s-a dorit deschiderea altor secții de votare deși se avea un cadrul legal pentru a face acest lucru. Doar 3 secții de votare pentru întreaga Londra a fost o situație de-a dreptul jenantă. Eroi sunt acești oameni care au stat la coadă în poaie, frig, vânt, eroi sunt acești oameni care au mers sute de kilometri cu benzina plătită din buzunarele proprii. Nu sunt trădători de neam și de țară, cum îi cataloghează unii!
Pentru cei care încă mai consideră că Diaspora nu ar trebui să voteze, (ba mai mult, să plătească taxe în țară), în special pentru dumneavoastră, domnule prim-ministru Victor Ponta: să vă dăm o mică temă de gândire! Valoarea transferurilor băneşti efectuate de românii din străinătate (către țară) s-a ridicat în anul 2013 la 4,23 miliarde de euro, echivalentul a 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Sumele sunt cu 57% mai mari decât investiţiile străine directe din același an. Muncitorul din construcții, inginerul, doamna de la curățenie, șoferul sau căpșunarul sunt astfel cei mai mari investitori în economia românească. Sumele trimise în ţară, înaintea declanşării crizei economice mondiale, depăşeau chiar 7,5 miliarde de euro.
Iar din toți aceși bani care au fost sau vor fi cheltuiți în țară, statul a luat sau va lua 24%! (TVA), fie că se va cumpăra o pâine, o pungă de cafea, un pachet de țigări sau semințe…
Așadar, Diaspora este cel mai mare investitor ”străin” pe care îl are România, deși mulți nu știu acest lucru iar guvernanții se fac că nu știu… Înainte de a îi cataloga pe românii din Diaspora în fel și chip, gândiți-vă mai bine, domnilor guvernanți, gândiți-vă mai bine, domnule prim-ministru! DIASPORA NU ESTE PROASTĂ!

Pe scurt, eu înţeleg că eşti supărat pe tipii ăştia, că au stat în calea ambiţiilor tale. Dar dacă le şi comunici pe un ton tranşant că-i consideri buni de plată, garantat îi vei înfuria la loc. Şi garantat nu vei vedea un chior. Şi garantat îi vei determina să finanţeze mai degrabă moţiunea aia de cenzură care pluteşte aşa, prin aer, ca o iubire cu năbădăi.

Eu, să fiu Victor Ponta, aş evita să mai iau în gură cuvântul Diasporă. Vreodată. În viaţă. Cel mult aş delega pe cineva să propună un sistem de sponsorizare a bugetului de stat, cu maximum de politeţe şi mulţumiri din inimă. Orice începător în materie de crisis management ştie asta.

9 gânduri despre „Imposibila poveste de dragoste dintre Ponta şi Diasporă

 1. Ponta nu vrea sa impoziteze, vrea doar sa dea argumente alora care cred ca diaspora n-ar trebui sa voteze. El ar vrea sa porneasca un razboi intre cei care au ramas si cei care au plecat in contextul discutarii legilor electorale in parlament.

  Eu as putea fi convinsa sa platesc un impozit de genul asta cu doua conditii:
  – sa pot sa il platesc online dar ma indoiesc sincer ca e in stare guvernul sa deschida un cont in care sa poti plati si apoi sa identifice ce contribuabil a platit. Vreau sa ii vad cum rezolva problema unui contribuabil care a stat jumate de an in alta tara si jumate in Romania. Cum declara respectivul cat a stat pe unde. O trebui sa ne depunem toti declaratie de venituri? Online? La fisc?
  – sa faca guvernul un portal unde sa pot sa vad PE CE cheltuiesc ei banii astia. In principiu mi-as dori ca acesti bani sa nu se duca la gramada la bugetul de stat ci sa se duca fix in bugetele unor institutii, gen invatamant, sanatate etc.

  Ponta e putin idiot ca ne ia pe noi la discutii cu impozitele deoarece oricine isi plateste impozitele in alte tari are parte de un sistem diferit fata de ala din Romania. In general primesti acasa cat ai de platit impozit. Sigur, tu depui declaratia de venituri dar nu platesti nimic pana nu primesti de la fisc cat ai de plata. Nu mai vorbim de portal online de depus declaratii si de plata online a oricarui impozit sau de functionari politicosi.

 2. Numai așa o să apară pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului și Catedrala Mântuirii Diasporei. Doamne ferește să ceară bani de la biserică sau să verifice dacă asistatul social și-a plătit impozitul pe modesta cociobă cu două etaje.

 3. Pingback: Imposibila poveste de dragoste dintre Ponta şi Diasporă | Diaspora TV

 4. ca avocat, procuror etc. e uimitor cum omul asta nu cunoaste legile: dubla impozitare, acordurile europene semnate de romania privind fiscalitate in europa si nici ce povesteste referitor la dreptul de propietate (povestea cu bonurile fiscale).
  da.. e „genul de băiat de vizavi” ala smecheras.

 5. Nişte pontoşi (de ambele sexe şi răspândiţi prin toate partidele) au căzut de acord: românii din afară nu trebuie să voteze, fiindcă votul lor înclină balanţa.

  La prima vedere, pontoşii noştri fac o măgărie de tip comunist: să voteze numai cei pe care îi putem controla, să fie tovarăşii realeşi la …al xxx Congres.

  La o privire mai atentă, au şi ei (şi alegătorii lor conservatori) dreptatea lor. Şi un personaj la fel de pontos ca şi ei a explicat de ce:

  Gigeii din afară votează şi trimit bani familiilor lor. Dar ei nu sunt atinşi de rezultatul deciziei lor. Lui Dorel care a dat cu lopata în Italia nu i s-a tăiat salariul cu 25%, el a primit mai departe salariul pe care îl avea acolo. Pe Gigel care a măturat străzile la Florenţa nu l-au vânat cu radarul miliţienii cu salariul tăiat, ca să îi stoarcă o şpagă. TVA în Italia e 22% sau 4% la alimente, în Spania e 21%, în Franţa e 20%. La noi e 24%, şi oamenii de aici au venituri mai mici ca un căpşunar.

  Astfel încât publicul rezident suportă consecinţele deciziei luate de unii care nu le suportă ei înşişi.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s