Categorii de oameni care îţi pun eticheta de „feministă”

Am zis de mii de ori că nu-s o feministă pentru că nu cred în discriminare de nici un fel. Cred doar în calităţi (care pot aparţine oricui), fapte (care grăiesc cel mai elocvent despre om) şi argumente (care constituie baza oricărei interacţiuni civilizate). Şi totuşi, vor exista întotdeauna berechet inşi care mă vor acuza de feminism. Eu îi pot clasifica uşor în cinci categorii.

A) Târleţii care nu mă interesează sexual

Omul deştept porneşte de la premisa că nici o altă persoană nu-i datorează nimic (dacă nu cumva vorbim de un datornic), drept care, abordarea corectă e una neutru – glumeaţă. Atenţie: neutru – glumeaţă, nu cocălăresc – glumeaţă am zis.

Târletele prost e ca jucătorul de ruletă care pune totul pe roşu. Deci musai te va fute şi tu nu ai voie să zici nu, că îi pui sub semnul întrebării masculinitatea. Şi doar nu vrei să-l faci pe om să-şi pună sub semnul întrebării masculinitatea, nu? Şi nici o altă interacţiune cu el nu e posibilă. Dacă târletele prost se angajează la ENEL nu vei putea plăti lumina acolo decât dacă te fuţi cu el. Practic, el încetează să fie, în direcţia ta, orice altceva decât o pulă pe două picioare.

Iar când ai singura reacţie pe care o cere un astfel de comportament şi anume „Crăpi, bă, de cancer”, târletele prost trage concluzia „Eşti feministă”. Pasămite, aşa-zisul tău feminism e de vină pentru că îi urăşti profund orice semn al existenţei, nu obrăznicia lui infinită.

B) Coana Mare

E femeia care, pe când era fată, chiar îţi plăcea. Apoi s-a măritat cu un prost, a făcut copii, s-a îngrăşat, s-a banalizat, viaţa ei e un continuu du-te-vino între hipermarket, un job pe care l-ar putea face oricine la fel de bine şi casă. E de menţionat că dacă îi dai două beri, descoperi că-şi urăşte intens viaţa şi se simte ca într-o fundătură. Dar pe tine te acuză de feminism pentru că ţi-ai păstrat libertatea personală şi priorităţile intacte.

Şi îţi explică că o să fii bătrână şi singură.

Blocul în care stau eu cu chirie, dragă Coană Mare, e plin de bătrâne singure. Unele au îndurat bătăi de la soţi autoritari. Altele au plătit ele întreţinerea toată viaţa, pentru că beţivul nu dădea un chior acasă. Altele au fost puse în situaţia să fugă noaptea să ceară bani împrumut la rude pentru că boul făcuse o datorie mare la jocuri de noroc. Altele au fost neveste cuminţi, ireproşabile, părăsite la 40 de ani pentru fâşneţe vesele. Altele au rămas văduve. Şi-s singure cuc. După vieţi de obligaţii împovărătoare.

Eu voi fi bătrână şi singură după ce am făcut toată viaţa fix ce a vrut muşchiul meu. Şi e o consolare, să ştii. Sunt singură, dar măcar am trăit. Nu e pic de feminism în asta. E realism pur.

C) Instalatorul / Muncitorul / Taximetristul / Whatever else cocalar pe care nu-l laşi să te domine vocal.

Miticul e obişnuit să-şi facă dreptate cu urletul sau / şi pumnul. „Aaaa, sunteţi feministă!” „Nu, coaie. Doar clientă în această situaţie. Cât timp eu plătesc, tu exprimi politicos ce obiecţii ai şi în rest mucles!

D) Fetele timide

Există un gen de laşitate specific feminină care zice: Poate dacă tac şi bag capu-n pământ ca struţul, factorul ăsta de iritare dispare.

Păi, soro, factorul ăla de iritare E acolo pentru că tu taci şi bagi capu-n pământ ca struţul. Faptul că taci e un comportament încurajator. Factorul de iritare se alimentează din tăcerea ta.

„Eu nu pot fi feministă ca tine”.

N-are legătură cu feminismul. Are legătură strict cu refuzul de a trăi în disconfort. Dacă am un spin în fund, mi-l scot. Aş face la fel dacă aş fi bărbat, maimuţă sau orice alt animal.

E) Prostul fără argumente

Poate cea mai sinistru de enervantă categorie care te face feministă e prostul vizibil din avion, cretinul atât de evident cretin încât eşti sigur că trăieşte doar pentru că organismul lui s-a adaptat eficient respiratului pe cur.

Ăsta nu e în stare să lege două idei. Iar când constaţi că e prost de pute pământul sub el, o scoate din mânecă: „Eşti feministă!” E irelevant că ai constatat exact cu trei replici în urmă cretinismul uneia care are acelaşi IQ cu al lui, respectiv glumeşti normal şi respectuos cu trei bărbaţi care au habar despre ce vorbesc. Nu, nene. Faptul că tu-i constaţi imbecilitatea e musai feminism. Şi sigur toţi bărbaţii sunt proşti pentru tine. Chit că, exact după el, unul comentează cu sens şi tu-i răspunzi tot cu sens, că ai cu cine. Pentru prost, ăla nu-i bărbat ci cel mult o lesbiană cu mustăţi.

11 gânduri despre „Categorii de oameni care îţi pun eticheta de „feministă”

 1. Ai schimbat tu singura poker cu ruleta fara sa-ti spuna nimeni? Bravo, acum mai schimba si „insi” cu „persoane” ca sa faci acordul cu „insele” de la punctul D. In rest e bine! Daca te oftica critica atunci nu aproba mesajul. Pup, dar la modul respectuos@

 2. Bătrânele singure care şi-au futut viaţa nu pierd timpul să explice. Fie îţi zgârie maşina cu cuţitul, fie te reclamă la administraţie sub pretexte absurde, fie se asociază cu târletele de la punctul A şi te atacă pe stradă.

 3. dupa ce scuturi feminismul de ideologie/gandire politica, ramane noianul de conotatii pe care le-a adunat in timp. pe drept. nu te poti opune evolutiei limbii! inaptitudinea dex-ului de a tine pasul cu multimea de sensuri acumulate nu scuza defel revolta ta. pe scurt, sa vedem:
  [ A ] daca nu-l futi esti pe invers, adica iubesti femei = feminista
  [ B ] b1)barbatii sunt porci.
  b2)feminismul li se opune.
  b3)n-ai picat in plasa porcilor (te-ai opus)
  b4)deci esti feminista <- rationament corect
  [ C ] feminismul a invatat femeia ca poate fi tare-n clanta. cu alte cuvinte, tu, ca femeie, esti o nulitate; vorbeste feminismul din tine. lupta se muta in abstract, unde, fireste, nu ai acces.
  [ D ] feminism = fata, tu ai coaie!!
  [ E ] feminismul e o generalizare a ideii de femeie ca fiinta inferioara. cu alte cuvinte, esti o gaoaza si doar atat.

 4. Cat de tare o sa ma injuri daca iti spun si eu ca esti feminista? Gandindu-ma specific la vorba Mariei Shear- „Feminism is the radical notion that women are people”.
  Pentru ca tocmai asta zic eu ca nu inteleg ghertoii (care isi imagineaza ca femeia e un fel de tonomat in care bagi un compliment in dorul lelii si-o ghertzoiala ca sa o castigi automat la belciuge pa persoana fizica) si babele (care isi imagineaza ca femeia e un fel de animalut de povara resemnat cu soarta- musai sa fie martira napastuita si „la locul ei”; umila si supusa ca asa e -maica- virtuos)

 5. De acord cu Raluca, sigur ca esti feminista. „Feminista” nu inseamna „misandra” (femeie care uraste barbatii) ci exact ce zicea citatul ala misto pus de Raluca. E cam trist ca, datorita unor feministe extremiste („feminazi”), feminismul a ajuns o eticheta negativa si vezi femei se dezicandu-se de el.

  • Na, acum in orice miscare si ideologie (socialism, liberalism, nationalism, agrarianism- ce vrei tu) mai ales intr-o chestie cu definitia foarte larga, cum e „feminismul” o sa dai de aderenti cu rationamente impecabile si de aderenti care zic niste idiotenii de te usura parul.
   (Comparativ cu alte ideologii, totusi, parca feminismul e judecat in cultura populara/discursul public si mai des in functie de cele mai cretine exemplare care pretind ca-l reprezinta)

 6. Lorena, eu cred ca esti o feminista. Doar ca nu prea stii ce inseamna feminism, la baza pura, simpla a miscarii. Preiei imaginea peiorativa construita de barbatii care au folosit cuvantul (si il folosesc mai ales in ultima vreme, pentru ca treaba cu „esti o curva” nu ne mai ofenseaza) ca sa ne insulte. Pe mine ma distreaza chestia asta. Si eu am fost deseori „acuzata” ca sunt feminista. Le-am multumit mereu pentru compliment cu zambetul pe buze. Chestia asta i-a facut pe multi sa ma urasca si mai tare.

  Feminism nu inseamna discriminarea barbatilor (decat cand e dus la extrem, dar tine de noi sa nu ducem asta la extrem). Inseamna cam ce vrei tu sa insemne la ora actuala, atata timp cat nu te pui preș in fata unui barbat pentru ca TU crezi (ai fost educata) ca ii esti inferioara. E ca faza cu Dumnezeu… (nu sunt religioasa, e doar singurul exemplu care-mi vine la ora asta in cap) Sunt unii care cred ca e rau si te pedepseste daca nu faci ce-ti zice el si traiesc mereu cu frica (Lui!?) si fac asa-zise fapte bune din intentii gresite (ergo, femei care zic ca nu sunt feministe ca sa nu fie catalogate cum ca discrimineaza barbatii) si cei care cred ca e bun si drept si sunt si ei buni si drepti dar fara sa le fie frica de El (ergo, femei care afirma ca sunt feministe si ca iubesc barbatii… pe aia buni, inteligenti si… ne-misogini).

  Hai sa credem ca feminismul (mai) este bun si drept si sa-l practicam frumos, de dragul nostru si al altor femei care se respecta. Pentru ca atata timp cat „esti o feminista” e folosita ca insulta si una din noi pune botul si se crispeaza ofensata inseamna ca mai e nevoie ca feminismul sa traiasca pentru a le raspunde cu „multumesc” barbatilor care o folosesc in order to break our will si, cum ziceai tu, sa ne futa.

  Feminism inseamna pentru mine ca ma iubesc mai mult decat il iubesc pe barbatul din fața sau viața mea fara sa-l discriminez pe el sau pe oricare altul.

  Anti-feminism inseamna sa te bucuri de faptul ca timp de mai bine de 1900 de ani barbatii ne-au discriminat pe noi, femeile.

  Ne temem sa fim catalogate in orice fel care nu ne reprezinta, mai ales sa fim catalogate cum ca discriminam pe cineva (in cazul asta barbatii). Dar feminismul reprezinta si apara orice femeie care este discriminata. Oare cum vine asta? Food for thought.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s