Daniel Comunistea-Enache şi excluderea pe bază de păreri

În weekend, am fost plecată şi am ratat minunăţie de scandal. Nu mă interesa foarte tare acum să mă implic într-un circ care nu mă privea direct, că nu e ca şi cum cineva ar scoate castanele din foc pentru mine vreodată. Dar mai există şi ideea de dreptate, şi atunci, iată-mă într-un război care nu mă interesa câtuşi de puţin.

Din motive pe care nu le ştiu şi nici nu mă interesează, un critic pe nume Daniel Cristea Enache şi un poet pe nume Alexandru Petria au început să se muiască cu sete. Dreptul sfânt al omului de a se certa fără rost pe facebook. Cum se întâmplă de obicei, o grămadă de oameni fără alte treburi în momentul ăla au intervenit ba din partea unuia, ba din partea celuilalt să se simtă şi ei în viaţă, în răvăşitorul război de Facebook. Nimic nou, right?

M-ar fi durut fix în cot, dacă fenomenul nu s-ar fi soldat cât se poate de comunist. Cu excluderi de oameni dintr-un grup literar, numit Literatura de azi, PE BAZĂ DE PĂRERI ŞI PE BAZĂ DE UNDE DĂDEAU CU LIKE-UL.

Daniel Cristea-Enache
21 hrs ·
De 1 Decembrie
Pentru girarea, prin prezență, a insanităților de pe wall-ul dlui Alexandru Petria la adresa unor colegi din Literatura de azi (Oana Boc și Alex Ștefănescu), dna Otilia Tiganas nu va mai face parte, din această zi, din proiectul Lda. Îi mulțumesc pentru colaborare și îi urez toate cele bune.
Prietenii mei de Facebook care au dat like la postările incalificabile de pe wall-ul dlui Alexandru Petria primesc, acum, unfriend.

Say what? Deci stai să înţeleg. Ce grup literar e ăla care exclude autori care scriu decent doar pentru că au trecut şi ei pe peretele nu ştiu cui şi sunt prieteni cu nu ştiu cine?

Manevre de cel mai pur comunism.

Apoi citesc aici. Cum s-a creat acest grup literar. Numind „trendsetteri” pe cei care erau dispuşi să-şi invite toată lista de prieteni să dea like la grup.
Evident, Nemerovschi n-a rămas mult timp trendsetter. S-a pomenit cu „şterge nu ştiu ce din ce ai postat tu ACASĂ, PE PROPRIUL PERETE, că „decazi din poziţia de trendsetter”.

Lamentabil, stupid, penibil.

Apoi, au urmat excluderi ale unora care nu ziseseră absolut nimic în scandal, pe motiv că:

Daniel Cristea-Enache Dna Ana Barton și dl Cristian Gabriel Groman nu mai fac parte, din această zi, din proiectul Literatura de azi. Le mulțumesc pentru colaborare și le urez toate cele bune.
17 hrs · Like · 1

Cristian Gabriel Groman Domnule Daniel Cristea-Enache, pot afla și eu care este motivul?
13 hrs · Like

Daniel Cristea-Enache V. mai sus – ați fost activ pe un cont în care doi dintre colegii noștri au fost calomniați și insultați: contul dlui Alexandru Petria.
13 hrs · Like

Cristian Gabriel Groman Domnule, mi se pare absurdă gândirea dumneavoastră! Adică, dacă eu sunt prieten cu dumneavoastră, sunt prieten și cu domnul Petria, dacă dumneavoastră vă certați cu domnul Petria, eu trebuie să rup prietenia cu dânsul? Fenomenal! N-am mai întâlnit așa ceva până acum!
13 hrs · Like · 2

Daniel Cristea-Enache Nu – trebuia doar să nu girați, cu prezența dvs., postări în care erau insultați colegi ai dvs. Așa „coleg”, mai rar…
13 hrs · Like

Cristian Gabriel Groman Am girat eu ceva? Ce, când și cum? Aveți vreo dovadă în acest sens?
13 hrs · Like

Daniel Cristea-Enache Firește – dar puteți face grup cu dl Petria, cu dl Curea și cu dl Arman…
13 hrs · Like

Cristian Gabriel Groman Vă spun eu, nu aveți nici o dovadă în acest sens… Veți rămâne singur! Toți vor pleca de la dumneavoastră! Începeți să vă arătați adevărata față! Cred că v-a deranjat că am avut curajul să vă spun adevărul în față, de aceea m-ați scos din lista de prieteni, și mi-ați luat ”onoarea” de a fi trendsetter…Asta, după ce mi-am invitat toți prietenii să dea like paginii dumneavoastră, după ce am pierdut ore bune, de parcă nu aș fi avut altceva mai bun de făcut…Asta este răsplata… Vă mulțumesc frumos!


Poţi fi un geniu al literaturii, dar numai azi, până la 13:30.

Pe Daniel Cristea-Enache îl cunosc de mult timp. A rămas acelaşi limbric meschin, orb la talentul interlocutorului, surd la nuanţe, plin de sine până la explozie, cerşetor de atenţie, dar cerşetor în cel mai dictatorial mod. Amuzant e doar că încă găseşte agarici să-i aducă like-uri cu cârca pe un proiect care numai literar nu poate fi numit. Că literatura n-a fost niciodată sclava ţâfnelor infantile şi ranchiunelor stupide ale nimănui, şi nici nu va fi.

Aşadar, dragă listă, hai toată lumea unlike la Literatura de azi, că altfel… vă iau boii de la bicicletă, cred. Nu-s bună la şantaj. Glumesc. Daţi like la ce vreţi voi, chiar dacă asta presupune să vă asociaţi cu genul ăsta de atitudine patologică.

34 de gânduri despre „Daniel Comunistea-Enache şi excluderea pe bază de păreri

 1. Tâmpeala e de ambele părți.

  ”În semn de solidaritate cu scriitorul Alexandru Petria, anunț public faptul că voi șterge din lista mea de prieteni pe toți cei care au dat Like paginii lui Daniel Cristea-Enache sau au vreun rol legat de aceasta. Aveți 24 de ore pentru a alege între mine și Daniel Cristea-Enache. Unlike aici dacă vreți să rămîneți în lista mea de prieteni”

  Asta e de la un tip pe care eu nu-l am în listă, dar un comun îi dădu like.

  Halucinant.

  • Opinia definitiva a justitiei romane (si obligatorie pentru fiecare cetatean) despre cat de „al meu” e „wall”-ul de pe Facebook:

   „Profilul personal de Facebook, chiar daca este accesibil unui numar restrans de persoane, constituie spatiu public, si nu privat, arata o decizie a ICCJ care a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mures care a contestat o sanctiune primita de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook. Inalta Curte de Justitie si Casatie a pronuntat decizia irevocabila pe 27 noiembrie, dupa o luna de amanare a pronuntarii. In Romania cazul a constituit o premiera, iar Facebook are peste sapte milioane de useri.

   Succes cu datul parerilor pe pereti prin Facebook si procesele ce pot si probabil vor si urma pe la unii..

 2. Stimată doamnă. Reacția pe care o considerați halucinantă este doar o consecință, o punere în oglindă a unei reacții a lui DC-E, care a început eliminarea din lista sa a tuturor prietenilor lui Alexandru Petria, în urma unei dispute legate de niște poezii proaste ale Oanei Boc, publicate de ”România literară” într-o formă de compromis valoric șocant. Așadar, puteți adresa toate epitetele pe care doriți să le adresați dlui. DC-E. Evident, are drepturi de autor pentru acestă acțiune. După cum, tot evident, dumneavoastră puteți să nu fiți de acord cu principiul meu potrivit căruia trebuie să îi plătești fiecăruia cu banii lui. Dacă sînteți o bună creștină care întoarce și celălalt obraz atunci cînd primește o palmă, mă bucur pentru dumneavoastră, mai ales pentru că aveți asigurat biletul de intrare în rai. 🙂 Dar nu vă repreziți să judecați o situație pe care nu o cunoașteți în detaliu doar de dragul unei opinii. 🙂 Altminteri, riscați să mă declar fericit de faptul că sînt un tip pe care nu-l aveți în listă. 🙂

 3. nu știu cine-i nen-tu ăsta și nici nu mă interesează. am mai văzut deștepți care în timpul campaniei electorale (că atunci își iau neuronii concediu mai dihai decât în restul timpului) se unfriend-uiau în draci pe motiv de simpatii politice de altă culoare.
  acuma, dacă nen-tu ăsta e tare ahtiat de like-uri și de opinii similare cu a lui, n-are decât să își înființeze un partid. comunist de preferință, că numai ăia îți zic cum anume trebuie să cugeți. sau să își facă o cârnățărie și să se împrietenească cu toți cârnații pe care-i face, că ei nu și-or permite să îl contreze.

 4. Eu nu sunt nici bună creștină, nici interesată în vreun fel de protagoniștii acestei dramolete.
  Am văzut doar frânturi din conflict. Dar da, și eu mă felicit că nu sunt în lista dvs. Mi s-ar părea jignitor să fiu șantajată astfel.

 5. hahahahahaha!
  si pe mine m-a amenintat ieri Florin Iaru ca va avea grija sa ma excluda personal din limba si literatura romana. adica ma cred scriitor cumva si-i arat lui ca e un penibil basinos?

 6. Eu am dat UNLIKE paginii încă din luna Ianuarie, după de m-a banat pentru că am îndrăznit să-i spun că nu e bine să facă politică pe o pagină dedicată literaturii. Tocmai se solidarizase cu Andreea Pora și ceilalți „deontologi” supuși „linșajului mediatic” de către Antena 3… Am imortalizat momentul și îl păstrez ca dovadă a comunismului intelectual din România lui 2014.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s