Răzvan Penescu ar merita bătut peste ochi cu o pulă de negru

Există mulţi paraziţi care se îndoapă pe seama nevoii de confirmare a lumii artistice pe care presa n-o susţine cu nimic. Dar poate nici unul nu este la fel de vorace, de greţos şi de stupid în obtuzitatea lui spălată pe creier ca Răzvan Penescu.

Cine pula noastră structuralistă este Răzvan Penescu? veţi întreba voi.

Răspuns: un băieţaş (a se citi, jmekereşte, băieţaşi, ca-n ferentari) care a sesizat oportunitatea la timp. Că, investind trei lei într-un site şi în hosting, poţi ajunge mare baron al artelor în Bucureşti.

Şi atunci, acest nimeni, cu pregătire artistică inexistentă, a zis: opa, ia să dau io lovitura. Şi a făcut un site în care, profitând de munca a generaţii de fraieri (scriitori, cronicari, jurnalişti, actori, muzicieni) a ajuns un brand. Brandul liternet.ro.

Cu ce a susţinut băieţaşiul Penescu cultura românească? Cu fix nimic. El, ca pulete corporatist, îşi are bine mersi salariul de la PricewaterhouseCoopers. Deci, să dea o sumă modică pe an pentru hosting e ca şi cum aş scoate eu pe cineva la o îngheţată.

Cu sloganul „Aici toţi muncim gratis” (cu diferenţa că el nu muncea nimic, doar posta gratuit cărţile, scenariile, muzica, interviurile muncite de alţii, în timpul lui liber, şi încasa banii pe traficul generat de astea, respectiv gloria de „mare mogul al artelor”), Penescu s-a oploşit ca un păduche în capul lumii artistice, a supt ce avea fiecare mai bun, apoi, cu capitalul de imagine astfel câştigat, a început să se ducă pe la festivaluri de teatru şi film şi să se rupă-n figuri. Pe bază de ce? veţi întreba voi. Pe bază de prostia şi naivitatea ălora care l-au endorsat dându-i munca lor gratis şi umflându-i maţul. Impostură şi calicenie.

Poate că nu izbucneam în acest rant, dacă acest nimeni, umflat cu pompa de toţi naivii care au pus botul la vrăjeala lui, nu dădea azi un status referitor la FNT, în care sărea calul grav de tot. Că prostul, dacă nu e verdictolog, parcă nu e prost destul.

Eu nu-s implicată cu absolut nimic în FNT, nu m-a selecţionat nimeni cu nimic, nu pot fi suspectată de nici o părtinire, drept care o pot spune cu toată sinceritatea: Penescu, eşti un păduche impostor. Beleşte pula din rădăcină şi până-n borta din vârf.

Dar s-o luăm pe puncte:

„1. „Mi se pare scandalos faptul că Dan Puric a fost selectat în FNT, mi se pare foarte FOARTE greşit că Marina Constantinescu a ales să îi gireze elucubraţiile. Nu am văzut spectacolul, dar…”

Dar latri. Păi, în acest caz, sugi încă o pulă. Nimeni nu girează vreo elucubraţie prin faptul că selectează un spectacol. E de clasa a doua primară să faci diferenţa între autor şi operă. Cam atunci înveţi fragmentul „La scăldat” şi-ţi explică învăţătoarea că Nic-a lui Ştefan a Petrei nu e totuna cu Ion Creangă. Marş înapoi în clasa a II-a, retardatule.

„2. Nu înţeleg prezenţa în selecţia FNT a unui spectacol ca „Lecţia de violoncel”, cu Radu Beligan. Dincolo de platitudinea textului şi de banalitatea spectacolului – prizat totuşi la fel de mult ca emisiunile OTV-ului de pe vremuri -, simt o tristeţe fără de margini la găndul că neputinţa unui om e exhibată pe scenă. Nu mai e vorba dacă e teatru sau nu (şi evident că nici nu mai poate fi), e vorba de decenţă. Indiferent dacă Radu Beligan a fost luat prizonier de nişte profitori care storc bani de pe urma cadavrului lui încă viu sau dacă şi-a pierdut minţile şi vrea să moară pe scenă pentru a-i face „Click”-ul necrolog pe prima pagină, e dizgraţios şi nedemn ce se întîmplă. Mă întreb pînă unde se poate merge pentru banii care se scot din acest spectacol, dacă vina nu merge până la ultima rotiţă care face ca acest spectacol să se joace iar şi iar (ca şi „Egoistul” de altfel). Şi mă întreb de ce trebuie adus acest lucru în FNT.”

Cadavru viu sunteţi tu cu mă-ta. Retardatule. Radu Beligan transmite extrem de multă vulnerabilitate şi emoţie pe scenă. E autentic, fragil şi minunat. E un spectacol în sine, al unei bătrâneţi magice şi pline de poveşti. Iar dacă tu eşti prost şi nu vezi asta, nu e vina lui Radu Beligan. Sugi pula, cretinule.

„3. Nu ştiu ce caută în FNT „Fă-mi loc!”, un spectacol bulevardier care are publicul lui, dar nu e prin nimic diferit de alte 10 spectacole ce sunt prezentate la Godot. Nu vreau să interzic nici un gen de spectacol, dar nici nu mi se pare normal să aduci în FNT spectacole care nu depăşesc nivelul unei schiţe TV din noaptea de Revelion. Din aceeaşi paradigmă erau mult mai inteligente, mai vii, mai spectaculoase, mai interesante, spectacolele făcute de Doina Antohi din colaje de texte de 10 minute.”

Nu VREI SĂ INTERZICI? Dar ce pula mea autoritate ai tu, cretinule, să interzici ceva? Cine eşti tu? Să ne reamintim împreună cine eşti tu: un căcat corporatist cu zero pregătire artistică, a cărui imagine a fost umflată de munca a sute de artişti şi intelectuali care au pus botul la vrăjeală. Eşti adminul unui site. Contribuţia ta e fix taxa pe web hosting.
Şi m-am săturat cum se leagă toţi cretinii de Godot. Godot e un excelent loc de spectacole pentru artiştii indie. Bine condus, cu un program inteligent făcut, care să balanseze experimentalul cu comercialul, în aşa fel încât să fii şi liber, dar nici să nu mori de foame. DA, GODOT MERITĂ REPREZENTAT ÎN FNT. Boule. N-am văzut acel spectacol, drept care nu pot să-ţi dau o muie mai aplicată. Drept care ţi-o dau general: un cretin care critică un gen (teatrul bulevardier) în loc să explice care e problema cu un anumit produs al acelui gen merită futut cu o pulă de căpătat.

5. „Omul bun din Seciuan al lui Andrei Şerban e un spectacol care nu a avut premiera, dar a avut 4 repetiţii deschise cu publicul chiar înainte de anunţarea nominalizărilor şi din aceste repetiţii s-a putut înţelege cum va fi spectacolul. Lipseau costumele, lipsea decorul, lipsea machiajul, dar restul era acolo, pe scenă. Şi se vedea cu ochiul liber că e deja un spectacol important.”

Pe bune, băi retardatule? Cum morţişorii mă-tii să selecţionezi un spectacol neterminat, nefinisat, fără lumini şi fără costume? E ca şi cum i-ai da lui Gigel zece la examen fără ca el să se fi prezentat.

Rezumând: Penescule, e contul tău de Facebook şi teoretic, meriţi să debitezi ce vrei tu. Dar, pentru că trăim în democraţie, am şi eu dreptul să constat că eşti cretin. Sinistru de cretin. Şi că ar trebui să pună cineva punctul pe „i” şi să-ţi spună în ochi: GO HOME, PRIETENE. EŞTI O NULITATE. VORBEŞTI DESPRE LUCRURI LA CARE NU TE PRICEPI. ŞI STATUTUL TĂU LI SE DATOREAZĂ CELOR CARE ŢI-AU DAT MUNCA LOR GRATUIT, PENTRU CĂ NU ŞTIAU SUFICIENT INTERNET ÎNCÂT SĂ-ŞI FACĂ NAIBII BLOGURI ŞI SĂ SE BUCURE DE ROADELE EI.

20 de gânduri despre „Răzvan Penescu ar merita bătut peste ochi cu o pulă de negru

 1. Cu asta mi-ai răspuns unei curiozități: cine e în spatele LiterNetului.

  Rămân altele. Ca de pildă, cum pana mea se adună toate textele acolo? Scriu chiar toți ăia pentru LiterNet? Că uite, recenzia asta pare preluată din Dilema Veche, respectiv de aici. Iar acest eseu e marcat cu „Editura Curtea Veche, august 2012”.

  Postarea din care ai citat mi-a lăsat și mie impresia unui om cu o gândire foarte limitată, tributară șabloanelor.

 2. a scris foarte bine. nu inteleg nemultumirea.
  sunt atat de multe piese bune si foarte bune care merita sa fie in FNT iar selectionera – nu mai zic de ce e o singura persoana, e alta discutie – a ales…. sa fim seriosi!

 3. Azi esti proasta. Sa te iei de tipul ala care a facut siteul fiindca nu are valente de scriitor e ca si cum m-as lua eu de tine ca nu esti buna la pat dar scrii despre sex, ca si cum te-ai lua de managerul general Renault ca nu e mecanic, de indianul ala gras care are Mittal nu a tras la forja. Si ei si tu ati fost la fel de „baietasi” fiindca ati gasit o oportunitate si ati profitat de ea. Well my dear, the wheole fucking world is based on this. De la cele mai mici bacterii pana la balenele albastre, toti cautam oportunitati, care e problema ta aici? Nu a obligat pe nimeni sa-si posteze „operele” pe siteul lui asa cum, ca sa continuam analogia, tu nu obligi pe nimeni sa-ti faca trafic pe site, managerul Renault nu obliga nici un muncitor sa lucreze pt el(ca aia lucreaza pe niste bani e fix problema lor si a intelegerii dintre ei) si ala cu Mittal la fel, nu-i tine legati de furnale pe amaratii din Galati. Esti aiurea si azi chiar m-ai suparat rau, astept sa te revansezi cat mai curand

  • sau eşti tu aiurea şi n-ai citit partea cu

   „Poate că nu izbucneam în acest rant, dacă acest nimeni, umflat cu pompa de toţi naivii care au pus botul la vrăjeala lui, nu dădea azi un status referitor la FNT, în care sărea calul grav de tot. Că prostul, dacă nu e verdictolog, parcă nu e prost destul.”

   Managerul de la Renault are bun simţ şi nu pozează în inginer.

  • Aș vrea să văd și eu balena albastră care pozează în cangur și își dă cu părerea asupra vieții în deșert, sau bacteria care se crede, să zicem, foton. Atunci vei putea folosi cu adevărat asemenea comparații.

 4. Pingback: Iluzia dreptului la opinie | Nebuloasa

 5. Nu ma intereseaza cine e Penescu, nici ce face, dar probabil merita penalizat pentru aroganta si prostia pe care le dovedeste, mai ales daca cele prezentate de dvs. despre acest liternet este adevarat.
  Cu toate acestea, la un punct anume din argumentatia dvs., cred ca faceti o greseala – fie ea si de buna-credinta. L-am vazut pe maestrul Beligan la Teatrelli, in urma cu vreo doua luni: din pacate, a cam pierdut controlul propriului corp, m-am simtit prost nu ca spectator al unui spectacol, ci ca martor captiv al neputintei sale evidente de a se ridica singur de pe scaun. Stiu, n-aveti cum sa intelegeti, sunteti tanara, dar cand veti ajunge la varsta domniei sale, cu toate neajunsurile de rigoare, veti pricepe.
  Oricum, nu e nici o rusine sa te retragi in culmea gloriei, exista multe lucruri de facut si in afara scenei, pentru binele artei romanesti. Excesul este insa nepotrivit, in orice sens l-am duce. Iar adoratia, lipsita de orice indoiala, este tot un exces. Mi-e teama ca si dvs. cadeti in pacatul maestrului Beligan, acela al supra-increderii in propria parere. Dansul, ca trebuie sa moara pe scena, dvs., ca aveti dreptate complet si fara drept de apel.

  Last but not least, un sfat dezinteresat: aveti grija, verbul acid este ca sarea-n bucate, merge pana la un nivel anume, apoi creste tensiunea si da palpitatii. Sunteti tanara, simpatica (conform pozelor), probabil ca limbajul buruienos va prinde ca atitudine, insa si aici excesul poate derapa in vulgaritate sterila. La urma urmei, cu un astfel de limbaj, intotdeauna vor exista oameni tentati sa va intrebe, la randul lor, cu sinceritate: „Cine p… mea mai esti si tu, madam?” Caci cine scoate sabia, de sabie moare, iar gura bate curu’, most of the time.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s