Revanşa virginităţii

Întâlnesc mai nou un fenomen bizar, pe care nu-l înţeleg şi nu pot să mi-l explic. Nu-l văd, din păcate, decât la concursurile de dramaturgie. 

Sunt în mailing listul multor teatre, de aceea primesc comunicate cu aproape toate. Şi vreau să-mi dea cineva o explicaţie logică la condiţia profund retardată care se impune la TOATE, absolut toate concursurile de profil: „Trimiteţi piese care SĂ NU FI FOST JUCATE NICĂIERI şi care SĂ NU FI FOST PREMIATE NICĂIERI”. 

De ce, dragă UNITER, de exemplu? De ce piesa românească a anului trebuie să fie un text virgin care n-a văzut lumina vreunui reflector şi care a zăcut neatins de deget penetrant de regizor pân’ cine ştie ce sertar? 

Mie, dacă mă întrebi, o oarecare garanţie a calităţii unui text dramatic mi se pare fiabilitatea la montare. Gen, dacă a fost deja pus în scenă şi nu s-a împuşcat nimeni văzând rezultatul, există şanse ca respectivul text să fie mai bun decât dacă a zăcut uitat în folderul Documents al cine ştie cui. 

În plus: de ce să nu fi fost premiat în prealabil? De ce monogamia asta? Textul şi premiul, textul şi premiul, soţ şi soţie până când moartea îi va despărţi? Poate un text bun merită un destin mai acătării decât Text laureat cu premiul Înfrăţirea dintre popoare la Festivaluri Flori Rurale, 1900-autumn. De ce să nu existe texte care să acumuleze patru, cinci, optsprezece premii, dacă-s bune? 

Mi se pare trist că toate concursurile de dramă pun atâta preţ pe virginitate. E cel mai insignifiant aspect din paleta de calităţi a viitoarei neveste, şi mai şi dispare în prima noapte. 

5 gânduri despre „Revanşa virginităţii

  1. Raspunsul e simplu si l-ai dat chiar tu in titlu. E vorba despre aceeasi prejudecata care cere ca mireasa sa fie virgina. Evident, barbatii cat de cat experimentati rad pe sub mustata.

  2. Presupun că un teatru (ca și o editură de altfel) va fi mai interesat să premieze tinere și virgine talente, care eventual se vor putea realiza prin el. Scriitor virgin talentat: iată un artist ce promite, și dacă iese ceva noi l-am descoperit, și iată un om lipsit de alte contracte sau obligații, și asta înseamnă că va lucra pentru noi. Eventual și ieftin. Totuși, poate mă înșel: nu-s chiar în temă.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s