De ce s-au apucat actorii de scris?

Am trimis la multă lume comunicatul de presă pentru Povestiri din Miserupia. Unii l-au ignorat, alţii au dat un copy-paste în scârbă, dar unii chiar au făcut un articol din asta.

Întrebarea care mi-a plăcut din acest interviu e:

Rep. Comentam aseară o piesă în care Matei Vișniec creiona diverse siluete de indivizi care vin la teatru din te miri ce motive, să piardă vremea, să fie văzuți, să… Vin la spectacol pentru că le place piesa – am încercat o teorie. Nu mai e cazul – mi s-a răspuns, că e foarte posibil ca piesa să fi fost scrisă alaltăieri de unul dintre actorii din distribuție. Cam da, Florin Piersic Jr. își joacă propriile texte, Radu Iacoban la fel, și alții și alții, în rândurile cărora te numeri și tu. Ce fenomen e ăsta?

Lorena Lupu. E un fenomen foarte simplu şi logic. Fiecare perioadă istorică şi-a creat propriul curent teatral. Unul care să răspundă nevoilor şi durerilor societăţii din acele zile. În România zilelor noastre, se întâmplă o dihotomie ciudată.

Pe de o parte, dramaturgii complet paraleli cu teatrul – eu le zic generic ştefancaramanii – care se premiază de zor între ei pe la concursuri de boşorogi, dar pe care nu i-ar monta absolut nimeni, pentru că nici ei nu ştiu ce vor să zică de fapt cu piesele lor. Ei au impresia că teatrul e chestia aia excentrică şi abstractă, drept care scriu texte excentrice şi abstracte, foarte greu de transpus într-un spectacol care să intereseze pe cineva.

Pe de altă parte, sunt oamenii care chiar vor să spună ceva când urcă pe scenă. Ceva valabil şi actual. Neexistând piese, se apucă să şi le scrie. Cam asta ar fi.

Mai multe, aici.

 

2 gânduri despre „De ce s-au apucat actorii de scris?

  1. Si eu cred ca in zona underground gasesti abordari cel putin originale. Nu neaparat ca vin cu scenarii noi sau actuale, ca unele istorioare vechi de o suta de ani sau mai mult pot fi transpuse foarte elegant. Teatrele mari cam dau impresia de snobism. Plus interese, coditze bagate, rezultatul se vede (sau nu se vede).
    Altfel te cred pe cuvint ca femeile saruta mai bine 🙂 Ca daca era invers, traiam cu regretul ca n-o sa aflu vreodata. Sau cine stie…

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s