Gânduri de ziua femeii

Mi-e puţin ciudat să mă raportez la o zi care sărbătoreşte femeia din mine. Asta pentru că, tot timpul, asist sau uneori mă şi confrunt cu atitudini legate de care am o singură întrebare. Mereu aceeaşi: „Dacă ai avea în faţa ta un bărbat, ţi-ai permite să-i faci / spui chestia asta?”

Ca femeie în România, porneşti mereu de la prezumţia adversarului că eşti vag mai tâmpită, mai proastă, mai fraieră, şi ai de demonstrat triplu, înainte să fii acceptată drept ceea ce eşti. Ca femeie în România ai de răspuns la prejudecăţi, la mârlănii, la idei fixe, la instrucţiuni retardate: „Ar trebui să intri şi tu în rândul lumii, să-ţi faci un rost!”, la descurajări: „De ce-ţi trebuie ţie să faci ŞI chestia asta!”, la injurii, la negocieri financiare mult mai brutale: „În fond, e doar o pizdă, nu? Dacă o iei mai tare, o sperii, sigur!” şi, nu în ultimul rând, la cele mai grave cazuri de „capra vecinului” din istorie. Dacă un bărbat care excelează într-un domeniu oftică pe mulţi, o femeie care excelează va avea cea mai oribilă gaşcă de hateri, atât bărbaţi, cât şi femei. Încă n-am văzut femei invidioase pe succesul unor bărbaţi, dar bărbaţi invidioşi pe succesul unei femei – gârlă. Se numeşte Conjuraţia complexaţilor.

***

Mă iertaţi dacă, în condiţiile astea, nu mi se pare că un buchet de ghiocei o dată pe an e o compensaţie justă. Aş prefera să nu-l primesc, dar să văd femei tratate echitabil tot restul anului.

9 gânduri despre „Gânduri de ziua femeii

 1. Am visat că te-am întâlnit, era o agapă, eram timid.
  Și brusc, datorită prietenilor mei, m-am îmbătat.
  Nu sunt obișnuit cu băutura.
  În schimb, în umbra focului de tabără, am avut un soi de revelație (ce tâmpenie pot să scriu).
  Tu nu erai așa cum scrii și eu nu eram așa cum scriu.
  Damm…
  Ce dreptate am, și tu ai…
  Words!
  Șoapte… pentru ce pula mea suntem aici?

 2. in mare parte de acord cu tine, dar nu numai in Romania e valabil asta..gandeste-te la lumea musulmana, la societatea japoneza antica, etc…

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s