Cum am devenit soacră

N-am ştiut niciodată să gătesc. Principalul motiv, la început, a fost lipsa de bani. „Păi cum, Lorena, gătitul e mai ieftin decât mâncatul în oraş”.

Da, când ai o bucătărie deja aprovizionată cu cele necesare, gătitul e foarte ieftin. Trăieşti o săptămână dintr-un singur drum la cel mai apropiat hipermarket. Când eşti student şi n-ai nimic, orice reţetă pare o listă interminabilă de chestii care te prejudiciază grav la buzunar şi preferi să trăieşti cu cartofi prăjiţi şi ouă prăjite. Astea-s simple. Nu necesită decât cartofi (ieftini), ouă (ieftine) şi ulei (nu foarte ieftin, dar uşor de economisit.)

Cu acest prilej, îţi şi strici complet papilele gustative, pentru că alternezi asta cu chips, snacks şi alcool, nu neapărat în această ordine. Întregul tău organism devine curva E-urilor.

Apoi, după ce am început să am bani, n-am mai avut timp. Alergam de colo până colo, ca un coi într-o căldare, şi mâncam monoglutamat de sodiu în toate formele lui.

Din august anul trecut, m-am făcut lacto-vegetariană. Şi mi-am cumpărat o tigaie cu abur. Am descoperit, practic, cât de bune sunt legumele patriei, combinate cu brânzeturi.

OK, am mai cedat cărnii, mai ales iarna când înnebuneam de frig. În rest, când îmi era sete beam apă, ceai verde sau mâncam citrice zemoase. Când îmi era foame, comandam salată mediteraneană sau orice altă formă de mâncare cu legume plus lactate, la muncă îmi luam o salată de-aia la pungă, pe care o amestecam cu nuci, sau migdale, sau orice, şi acasă, abuream tone de legume, crude sau congelate. Şi mi-am recăpătat miraculos simţul natural al gustului.

Acum, când legumele la tigaie care mi se aduc la restaurant sunt făcute într-un ulei ultrafolosit, strâmb din nas şi-i zic chelnerului: „Ar fi cazul să schimbaţi uleiul”. Iar când, într-un context oarecare, beau sucuri obişnuite, detectez gustul de chimicală chiar şi în alea „de fructe, cu pulpă”.

Şi, jur, nu e fiţă. E senzaţia de fals.

Exact ca o soacră. Şi mă minunez cât de departe sunt, culinar, eu de acum faţă de mine din facultate.

Un gând despre „Cum am devenit soacră

  1. ciudat. legumele se trag la tigaie fara ulei. in cel mai rau caz in unt, margarina sau ulei de cocos (care e mai bun avand o alta putere calorica si e si rentabil )dar care se simte clar cand e vechi.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s