„Imaginea ţărişoarei noastre”

Disclaimer: Textul care urmează va avea un conţinut ridicat de pulă. Care are probleme  cu pula, rog x din colţ. Exerciţiile de constatare a evidentului pe un ton surprins, gen: „Oh, scrii cu pulă, vaaai, ce urât” se răsplătesc cu mui anticipate. Ţi-a trecut doar prin gând să mă dăscăleşti că fetele cuminţi nu scriu cu mui? Consideră că ai supt deja basculanta de pule de rigoare. 

Azi, după Poziţia copilului, conferinţă de presă. Lumea, tăcută, savura emoţia postfactum. Şi se trezeşte din curul sălii un retardat sinistru să întrebe: „Dar de ce faceţi numai filme care strică imaginea ţărişoarei?”

Am tăcut, pentru că eram încă sub impactul emoţiei. Dar acum, că-s doar sub impactul a două beri, promit solemn: DACĂ VREUN RETARDAT DE ZIARIST MAI ADUCE ARGUMENTUL IMAGINEA ŢĂRIŞOAREI ÎN ACEEAŞI SALĂ CU MINE, ÎI FAC POD DE PULE PÂNĂ ÎNAPOI ÎN GRĂDINIŢA DE HANDICAPAŢI DE UNDE L-AU SCĂPAT. Asumaţi-vă asta. Nu mă invitaţi la conferinţe de presă dacă nu vreţi să se întâmple asta.

Orice om care a depăşit propoziţia „Ana are mere” în abecedar ştie că o operă de artă se face atunci când pe autor îl presează o anumită  poveste şi simte nevoia s-o spună. Numitul autor nu e Elena Udrea, să facă frunză şi să-ţi promoveze ţie imaginea bună a ţărişoarei. Simpla presupunere că ar fi aşa merită o ghirlandă de sloboz pe amigdalele celui care a venit cu inepţia.

Deci, omul are de zis povestea care-l interesează pe el. INDIVIDUAL. De obicei, un context. INDIVIDUAL ŞI ĂLA. Cu nişte personaje. INDIVIDUALIZATE. Numai un cretin care respiră pe cur şi se cacă pe nas poate deduce că „toţi românii e hoţi”, „toţi românii e curve” şi „toţi românii e cretini”, din mesajul unui film. Aşa, mai mult strică el imaginea ţării, insinuând prin această întrebare că toţi jurnaliştii dau cu stângu-n dreptul şi beau apă pe urechi de oligofreni ce sunt.

Frate, nimeni n-a văzut vreodată Gangs of New York şi şi-a zis în secunda a doua: „Uite, o poveste cu care porcul de Scorsese strică imaginea Statelor Unite”. Nimeni n-a văzut À bout de souffle şi şi-a zis „Tulaai, cum strică Godard imaginea Franţei”. Nimeni n-a văzut Salo / Cele 120 de zile ale Sodomei şi a început să se cace pe sine împrăştiat, că Pasolini poceşte magnifica imagine a Italiei. Numai voi trebuie să fiţi lepre sinistru  de retardate şi să rataţi taman esenţialul, şi anume ideea că arta nu trebuie să construiască o imagine la modul „România e toată perfectă”, ci la modul „Uite ce artişti buni şi expresivi avem”??

Apoi, dragi cretini: orice formă de artă care porneşte de la un story trebuie să aibă în centru nişte oameni cu o problemă. Dacă oamenii sunt hepi, serafici, şi nici în cur nu-i doare, de ce să te uiţi la ei două ore? Povestea lor e interesantă tocmai pentru că omul vrea să afle ce se întâmplă în continuare. Şi cu cât ţelul e mai dificil de atins, cu atât caşti gura mai abitir. O fi complicat?

Concluzia: Dacă vă freacă grija de imaginea ţărişoarei, aflaţi de la mine că e ameliorabilă. Dacă ciordiţi mai puţin şi excretaţi mai puţine retarzenii, brusc o să părem mai cinstiţi şi mai inteligenţi.

20 de gânduri despre „„Imaginea ţărişoarei noastre”

 1. Pana si cea mai lowbrow creatie contine elemente negative, nu e ca si cum tre sa fi mare cunoscator ptr. a intelege ca tematica negativa =/= calitate indoielnica.
  Concluzia e ca oamenii care cred asta nu se uita la filme, nu citesc carti, nu s-au benoclat pe gugal din curiozitate la picturi. As vrea sa-i intalnesc pe oamenii astia ptr ca mi se par aproape exotici. Cretini exotici.

  • vino la conferiţe de presă. e prilejul perfect pentru studiat oligofreni siniştri. iar imaginea ţărişoarei e subiectul retardat care se ridică iar şi iar, ca căcatul plutitor.

   • Motto: ”Când am plecat de-aci, v-am lăsat săraci şi proşti; iar cand am revenit, v-am găsit şi mai săraci, şi mai proşti !” – Constantin Brâncuşi

 2. “Dar de ce faceţi numai filme care strică imaginea ţărişoarei?”

  Un tip care se credea jmecher şi de fapt era un mare ţăran îşi făcuse cândva în satul lui o casă de toată frumuseţea şi destul de mărişoară, vreo 10 camere, pe care şi-o îngrijea cât putea de bine, toată ziua o mătura şi ştergea totul de praf.

  Dar el stătea cu baba lui în 2 cămăruţe şi le deschidea pe celelalte numai când avea musafiri. Avea o imagine de tip gospodar şi cu bani pe care trebuia să şi-o cultive 🙂

 3. Când mai dai de un exemplar asemănător, ia-l de mânuţă şi du-l la Marga, explicându-i că nenea în cauză drege imaginea României cu calorifere, etc.
  Aşa, toată lumea are de câştigat. Ipochimenul nu se mai rătăceşte pe la vreun fil, tu nu te mai enervezi ….

 4. Probabil „the sinister retard” din spate era de la CanCan, Libertatea, Kanal D sau restul mizeriilor….

  You need to relax……just a bit 😉

  But good point though……

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s