Mâine dăm Occident la CinemAddicts

Despre proiectul comun Tabu – Cinemateca Română v-am povestit exhaustiv. Dar e un film în acest proiect care îmi e extrem de drag, iar acesta e Occident.

Da, ştiu ce o să ziceţi. „Dă-te-n pula noastră, Loreno. Mungiu înfipt în faţa cărţii tale ca sârma în nara porcului e garanţia succesului. Sugi pula, nu eşti credibilă.”

Dincolo de prezumţia de părtinire pe care, parţial, o recunosc – cine nu ar face tot posibilul să recompenseze oamenii care-i fac un bine? – vreau să spun că Occident este una dintre cele mai bune comedii româneşti. Iată de ce:

1. Comedia românească are o lungă tradiţie de schematizare şi dezumanizare a personajelor. Occident e diferit. Fiecare om de acolo pare rupt de pe stradă, iar jocul actoricesc are acelaşi firesc pe care-l regăsim în toate filmele lui Mungiu.

2. Dozarea informaţiei este foarte ingenioasă. În permanenţă apare câte o surpriză care răstoarnă tot ce credeai despre ce vedeai, până atunci. Which is ravishingly sexy.

3. Occident reflectă o anumită bonomie a României încă neinfectate de corporatism şi de globalizare. O bunăvoinţă şi o complicitate a oamenilor simpli, gata să se ajute unii pe alţii, pe care mi-o amintesc şi eu din copilărie, dar pe care n-o prea văd în jur. Nu ţin minte o altă comedie românească, care să izbutească să redea asta.

4. Dialogurile sunt ROFL LMAO. Citez un singur schimb de replici, de care am râs ca blonda: o dată când l-am auzit, o dată când mi l-au explicat şi o dată când l-am înţeles: „Am venit să reclam un furt.” „Ce-aţi furat?”

5. Parodia nu eludează meandrele verosimilului.

Dacă toate astea fi-vor persuasive, haideţi la Occident, mâine, la 11.00, la Cinema Union, zona Sala Palatului.

 

6 gânduri despre „Mâine dăm Occident la CinemAddicts

 1. Ca un follow up la ghidul violatorului, îţi dau şi eu o sugestie de promovare a Donei: Nu demult, Pleşu a zis într-un interviu că aşteaptă ca tinerele talente (mi se pare că chiar aşa a zis, nu a făcut vorbire despre tineri talenţi) să vină la el cu poveşti. Că e nevoie de poveşti.
  Din Ardeal eşti, şcoler premiant ai fost, cu teatrul ai afinităţi, fă-i o vizită să vedem ce-i poate pielea. Poate vezi şi New Yorkul dacă-l refuzi.

 2. Da, ma, aia cu „ce-ati furat?” e epocala. Are asa un timing si-un ton ca te depaseste, tre sa te-ntorci si s-o iei de la capat. Mai ne radem inca eu cu niste amici de ea.

 3. faptul ca cineva a citit „nu demult” un interviu cu Plesu in care acesta isi anunta disponibilitatea de a codosi tinere talente cu povesti, nu inseamna automat ca a fost atent si la data interviului. sunt precisa ca aceasta, data, este inclusa in perioada in care Pleshulica avea om la ICR, pe Pata.
  ca acu, in zilele noastre, cu Marga, ordinul de zi pe unitate e CALORIFERUL – deci se cauta talente care sa promoveze povesti in tendinte cu obiectul in cauza pe modelul ligheanului tanarului talent Fernando de la Caransebes.
  o Lorena vopsita in roz cu un calorifer tatuat pe cur ar fi un inceput bun…

  pentru aducere aminte:
  http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/interviu-dezvaluiri/cristi-neagoe-poneiul-roz-in-cultura-romana-este-echivalentul-pisoarului-lui-duchamp-in-istoria-artei/

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s