„Femeile trebuie să…”

Aceasta e o postare adresată ţie, dragă cititoare. Dacă eşti pe acest site, probabil că nu eşti genul „provincială închistată”, care să moară de inimă citind literele „p”, „u”, „l” şi „ă”, exact în această ordine, şi ştii să evaluezi un text după idei, nu după cantitatea de argou cu care autorul alege să-şi condimenteze spusele.

Voi începe cu o revelaţie. Tu, femeie, te descurci de o mie de ori mai bine singură, decât într-o relaţie care să te dezavantajeze. De aceea, sfatul meu ca de la soră la soră e: ia o bucată de hârtie. Cu liniuţe, numără ce obţii tu din relaţia cu X. Apoi, numără ce pretenţii ai de satisfăcut. Dacă lista A e mai scurtă decât B, fă-i vânt. Poate nu mă vei crede dar există un univers întreg de tipi care pot fi mai buni, mai atenţi, mai iubitori şi mai… ce vrei tu să fie, decât ăla care nu ţine cont de dorinţele tale, dar face balamuc dacă tu nu ţii cont de ale lui.

Una dintre categoriile de pule cu care nu merită să schimbi nici măcar numere de telefon e specimenul „femeile-trebuie-să”. E evident că orice bou care bagă femeile în aceeaşi oală – pe toate – e în totala neînţelegere a faptului că şi femeile sunt oameni. Diferiţi. Şi nu le poţi da un singur set de reguli. Aşa cum nu le poţi da acelaşi set de reguli lui Justin Bieber, lui Stephen Hawking şi lui Boutros Boutros-Ghali.

Răspunsul corect e: „Nu, femeile nu trebuie să. Femeile pot alege să, sau pot refuza să. Femeile pot prefera să, sau pot prefera să nu. Uneori, femeile ar putea să, dacă ştii să pui problema corect. Depinde de femeie. Unei femei îi place să, alteia nu. E ok şi e normal. Nu există un by default cu ceea ce trebuie să o femeie. Iar dacă tu vii cu by defaults, vin şi eu cu by defaults: Bărbaţii trebuie să… (şi zici ce crezi tu că „trebuie să…” bărbaţii). 

Nu de alta, dar există foarte mult misoginism retardat în România –  şi o parte din el se manifestă sub forma autorităţii iritante: „femeile trebuie să”. Singurul lucru pe care „femeile trebuie să” îl facă e să găsească moduri de a nu se lăsa manipulate de proşti.

28 de gânduri despre „„Femeile trebuie să…”

 1. Dar ce zici de femeile care vor sa faca doar ceea ce au chef, atunci si cum au ele chef, dar o dau in boceala/depresie daca barbatul nu accepta si vrea sa rupa relatia? 😉

 2. Femeile trebuie să se simte bine. Si bărbaţii la fel. Sicretul e să se găsească unii cu alţii frumos. 🙂

 3. Interesant sfatul pentru suratele tale frumoasa Doamna. Sfatul nu poate fi aplicat in practica, nu tine cont de esenta majoritatii relatiilor din RO,dorul de cele patru litere de care nu se sparie nici cea mai sfioasa gospodina provinciala.

  • dar se poate face distincţie clară între „dorul de pulă” şi „relaţie”.

   iar pulă cu no strings attached e aşaaaaa de uşor de găsit.

 4. mda … inca o data se dovedeste suprematia barbatului fata de femeie … femeile nu pot sta singure … sunt mai slabe … barbatul poate merge pana in panzele albe (mormant) doar ca sa o vada pe femeie in genunche, plangand, si cerandu-si iertare, barbatul nu se simte bine pana cand femeia nu este supusa 🙂 … definitiv. Pentru acest comentariu plin de intelepciune si iluminator, va rog sa trimiteti un mail la adresa indicata pentru a va furniza un nr de cont in care sa virati cat va lasa inima, multumesc!

 5. Eu sunt foarte de acord cu Lorena. Tot ce „trebuie sa” faca femeile pot face la fel de bine si barbatii. Nimeni de altfel nu trebuie sa faca ceva in functie de sex. Daca eu trebuie sa, atunci stau frumusel acasa, nu muncesc, gatesc, spal, calc si ma transporm din sotie in nevasta. Nu e treaba!

 6. Misoginismul retardat e profitabil. Eficienţa şi popularitatea de care se bucură femeile în poziţii birocratice de autoritate (profesoare, directoare, ministre, primăriţe, inspectoare, poliţiste etc) se trag direct de aici: orice Dorel care dă peste o femeie care nu seamănă cu ceea ce cunoaşte el (nu găteşte mâncare de cartofi, nu poartă batic şi halat de molton, nu bea ţuică adusă de la bunica de la ţară, a mai citit şi altceva decât Cancan) e tentat să o impresioneze, să-i arate ce frumos, dăştept şi elegant e el. Adică îl forţează să se perfecţioneze 🙂

  ~Nautilus

 7. Daca o femeie cauta un barbat acesta TREBUIE SA fie barbat. Timizii, nehotaratii, inadaptatii sunt exclusi din categorie, pentru ca barbatul TREBUIE SA fie masculin, decis etc. In general barbatul TREBUIE SA. El trebuie sa aiba o situatie sociala acceptabila spre buna, un serviciu stabil – ca doar e barbat, nu? – sa-si ocroteasca partenera, sa aiba simtul umorului, fermitate in decizii etc. In general barbatul TREBUIE SA. Dealtfel si femeia, ca sa-l completeze, TREBUIE SA anumite lucruri pe care le cunoaste foarte bine. Le cunoaste din instinct. As zice ca pana la un anumit punct amandoi cam TREBUIE SA. Restul tine si de bun simt, de obrazul cu care iti privesti partenerul, fie el barbat sau femeie. Unii sunt obisnuiti doar sa primeasca, si nu ma refer doar la barbati. As zice ca respectul e unisex. Unii il au, altii nu.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s