Paler e un bou

A găsit azi Ciuhu în nu ştiu ce ladă de gunoi a citatelor o zisă de-a lui Paler de mi-a sculat tot părul de pe piept:

„Nu iubeşti o femeie pentru că este frumoasă, ci este frumoasă pentru că o iubeşti tu!”

Sincer, până acuma mi-l imaginam pe Paler drept autor de banalităţi, de genul: „Apa e udă, aerul e transparent şi uneori se agită sub formă de vânt”, „prin însuşi faptul că-mi pun întrebări, nu mai sunt singur ci am doar o formă uşoară de schizofrenie, abia când mă însor cu mine devine grav, dar promit să nu mă necinstesc fără protecţie, să nu mă las gravid” şi „o lumânare poate face oricând ceea ce soarele nu poate face niciodată; să lumineze în întuneric; pentru că vedeţi voi, e mică şi ineficientă ca… dar hai să nu intrăm în detalii.”

Abia citatul ăsta cu frumuseţea femeii care, vedeţi voi, depinde de toana boului, de parcă impresiile boului ar avea vreo relevanţă în univers, m-a făcut să îmi pice fisa: cât de prost era Paler de fapt. În fond, ăsta-i exact modul de gândire care-l îndreptăţeşte pe cocalarul hidos să dea comentarii / mailuri / whatever cu „Ce frumoasă şi deşteaptă eşti!”, iar după ce-i explici cu răbdare că tu nu serveşti ieşiri în oraş cu toţi paraziţii sociali, că ai mai multe proiecte de ţinut şi alea-s zillion times more important pentru tine decât o plictiseală searbădă cu oameni care nu fac nimic, decât umbră Pământului degeaba: „De fapt, eşti urâtă şi proastă!”, şi să nu simtă că se face de rahat scuipând unde linsese.

25 de gânduri despre „Paler e un bou

 1. Hai las-o-n branza cu setarile astea ,,,.ca mi-am facut si eu blog,cu chiu cu vai dar a iesit ceva.Bai Lorena ,mi amor, tu stii de cand ne cunoastem?Din anul 2009?anul meu cel mai prolific pe acest blog,mama ,mama ce m-am distrat ,e adevarat ca si Lorena nu s-a lasat,una peste alta a fost very good si asta fara a face SEX!!!!
  Revenind la subiectul de mai sus -Paler-punctul unu:nu poti sa zici ca Paler e bou pt ca Paler a murit deci corect era „Paler a fost bou”.In privinta scrierilor lui Paler …hmmmhhmm..nu mi-au placut.Totdeauna am preferat sa ma intorc la clasici.Cum e si cu actul sexual ,daca nu il faci clasic nu ai copii.

 2. Ioan 1:1-3
  1. La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.
  2. Acesta era întru început la Dumnezeu.
  3. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.

  Dumnezeu ti-a spus ca esti frumoasa. Eventual in ebraica.

 3. Mie mi se pare mai degraba o banalitate zaharoasa-romantica. Ceva de genu’ „nu conteaza cat de urata e o femeie, daca o iubesti in ochii tai este frumoasa”.

 4. Îmi amintesc din cele citite în viața pământeană, că Bonaparte pe când se întorcea de la Austerlitz ar fi spus: „Toate femeile sunt curve, în afară de mama mea și sora mea, dar să nu uităm că și ele sunt femei”.

    • măi, în fond asta cu curvăsăria femeii e tot prostia sinistră şi ipocrizia masculină.

     când femeile curvăsăresc, nu tot cu bărbaţi o fac? deci, plm. dimpotrivă, dacă bărbaţii n-ar înjura atât de mult curvăsăria, probabil că ar avea parte de mult mai mult sex. cei care nu judecă aşa, chiar au.

    • Sigur ai dreptate, asta nu contrazic, numai că în cele subiective scrise de mine, obiectul este felul în care privești subiectul, cam asta a vrut Paler să spună.
     Trebuie să mărturisesc că la vârsta mea văd mai multe tinere frumoase decât le vedeam pe când eram tânăr.
     Wtf (am voie dacă tu ai scris „plm”) mai pot, nu sunt bătrân, totuși în senila mea judecată gândesc (ăsta-i cam pleonasm), cât de prost eram eu când eram tânăr, când eu fugeam numai (și numai) după una, iar în jurul meu erau mult mai multe și multe mai frumoase tinere. Deh! avantajele și dezavantajele tinereții.

     P.S. Nu sunt fan Paler, îmi mai tulbură și mie visele, în schimb pot scrie că atunci când am fost tânăr am văzut foarte puține tinere (femei) frumoase, oare chiar așa să fi fost, oare vedeam eu bine?

 5. Eu il stiu pe Paler doar din citate, insa mi-a lasat o parere buna. Bou in comparatie cu cine? (ca ai mai multa orientare culturala decat mine)

  Apoi, referitor la citat: Paler nu a facut decat sa scoata o siroposenie dintr-un concept logic. Frumusetea unei femei din perspectiva unui barbat e o chestie relativa, supusa subiectivismului de moment. Asta se aplica atat la ghertoi, cat si la restul oamenilor.
  (evident, se poate defini cumva o scala de frumusete cat de cat universal valabila, dar aici vorbim doar din punctul de vedere al interlocutorului)
  Ghertoiul e ghertoi doar pentru ca, in urma refuzului, isi da arama pe fata.

 6. Un flashback de memorie de la un om baaatran si fara vitamine…in zori
  Citatul cu pricina (ala cu frumuseata) e preluat den niste cugetari asupra vietii emise de Ibraileanu (Garabet) la inceputul romanului sa „Adela”…
  Care si Ibraileanu asta tre’ ca le-a preluat la randul sau nu se mai stie de unde.
  Si acum o zicere, frusta, din mahala cu privire la frumusetea fomeilor: „Nu exista femei urate, doar beutura nu-i destula”. Si o alta, auzita la o precupeata din piata Orizont, la vreme de seara cand, prin forta imprejurarilor, kleentii se rareau si posibilitatea vreunui castig devenea ipotetica. Acu’ f’o 15 ani:”nu e marfa nevanduta si nevasta nefututa”. Precupeata se adresa unei colege de breasla mai tanara care se plingea ca ramasese cam cu marfa nevanduta.
  Si, ca sa fiu drept, zicerea asta a lui Ibraileanu mi-a zis-o ieri pretenul meu si colegul de generatie Manole(Emil) intr-o conversatie telefonica pe la ora 4 pm…

 7. Pentru ilustrare:
  Toate rezultatele despre ibraileanu“Nu iubeşti o femeie pentru că este frumoasă, ci este frumoasă pentru că o iubeşti tu!”
  Vezi şi subiectul prostituţie, pentru mai multe rezultate tematice.
  http://www.citatepedia.ro/index.php?q=ibraileanu%93Nu+iube%BAti+o+femeie+pentru+c%E3+este+frumoas%E3%2C+ci+este+frumoas%E3+pentru+c%E3+o+iube%BAti+tu%21%94
  Cu femeile jocul e pierdut intotdeauna. Ele privesc in sufletul barbatului ca intr-o vitrina.

  “Garabet Ibraileanu, citat despre femeie

  „Cand poti spune de ce iubesti o femeie, nu o iubesti cu adevarat.”

  Si altele…Jurnalistica, faţă de istorie, este ca o prostituată faţă de o femeie cinstită.”

  „Şi politica, şi medicina pot transforma prostituata în virgină.”

  aforism de Vasile Ghica din În ghearele râsului

  PS.
  Astept si io pozele celea di luni de la jazzbook pe adresa de mail ce insoteste cometariul ‘cesta…

 8. Pentru ilustrare:
  Toate rezultatele despre ibraileanu“Nu iubeşti o femeie pentru că este frumoasă, ci este frumoasă pentru că o iubeşti tu!”
  Vezi şi subiectul prostituţie, pentru mai multe rezultate tematice.
  http://www.citatepedia.ro/index.php?q=ibraileanu%93Nu+iube%BAti+o+femeie+pentru+c%E3+este+frumoas%E3%2C+ci+este+frumoas%E3+pentru+c%E3+o+iube%BAti+tu%21%94
  Cu femeile jocul e pierdut intotdeauna. Ele privesc in sufletul barbatului ca intr-o vitrina.

  “Garabet Ibraileanu, citat despre femeie

  “Cand poti spune de ce iubesti o femeie, nu o iubesti cu adevarat.”

  Si altele…Jurnalistica, faţă de istorie, este ca o prostituată faţă de o femeie cinstită.”

  “Şi politica, şi medicina pot transforma prostituata în virgină.”

  aforism de Vasile Ghica din În ghearele râsului

  PS.
  Astept si io pozele celea di luni de la jazzbook pe adresa de mail ce insoteste cometariul ‘cesta…gia…@yahoo.com (ce imi apartine)

 9. Nu vreau să fac pe avocatul Palerului, mi-e scârbă de lăbărelile lui şi ale lui Dan Puric ca de un căcat în gură. Dar mă gândesc că poate a vrut să spună altceva: că, atunci când iubeşti o femeie, eşti predispus să o vezi mai frumoasă decât dacă aceea ţi-ar fi indiferentă. Nu o schimbi pe ea, ci percepţia ta despre ea.

  • neax, tu obinuesti sa cetesti si commenturile celorlalti bagatori di seama dupe blog…? Daca da, ai hi ocservat ca zicerea cu muierile frumoaxe apartine distinsului Garabet Ibraileanu in deschiderea romanului seu, „Adela”. Altfel, lasati-l pe Paler in pace. Pentru pasionati, in 1979, OP a publicat o exceptionala culegere de eseuri, „Scrisori Imaginare”. Singurul aspect criticabil, din punctul meu de vedere, e ca si-o incheiat cariera intr-un loc ce nu-i facea onoare in compania unor personaje funeste ce activau(unele, temporar) la Hantenna 3. Si, imi place sa cred, ca nu foamea l-a impins in vagauna ‘ceea…

   • Ai dreptate, de 3 ori: mi-a scăpat comentariul ăla, mi-au plăcut la vremea aia Scrisorile (eram mai uşor de aburit) şi şi-a încheiat cariera într-un loc nasol. Partea proastă este că a fost consecvent: şi-a început-o tot nasol (a făcut carieră în PCR în timp ce tatăl lui era deţinut politic la canal) şi a continuat-o nasol, ca nomenclaturist comunist sub Ceaşcă şi preşedintele Televiziunii lui Ceaşcă.

    • Sa fie primit(a) pomana.
     Neax
     Scrisorile imi plac si acum. Adu-ti aminte de comparatia dintre procesul lui Socrate si cel din romanul cu acelasi nume a lui Kafka. Era un atac direct si fara menajanente la adresa justitiei komuniste.
     Putin dupe,(prin 83 parca) Paler a fost trecut pe linie moarta. Tac’su a fost un taran cat se poate de obisnuit de la poalele muntilor Fagaras fara nice o tangenta cu puscaria sau kanalul.
     Regretul cel mare al distinsului e ca in iarna lui 54 (an in care ma nasteam su io intre episoadele doi si trei de viscol) tac’su a murit de pneumonie desi el in calitate de ce mama dreaq era,putea sa procure cateva doze de penicilina(scumpa si greu de procurat de la „putregaiurile” kapitaliste…) Ca cariera in televiziune, Paler i-o succedat lu’ Brucan in post. A urmat o deschidere formidabila
     Copil fiind imi aduc aminte de serialele englezesti si americane, inclusiv The Saint cu Roger Moore si Evadatul in espaniol. Nu mai punem la socoteala serialele pentru copii(calul Fury) si serialele pentru adolescenti „In the heat of the summer” in 1969, absolut captivant

    • Inca o data, memoria ma ajuta in zori…
     Serialul american evocat de mine nu se numea „In the heat of the night” (un film exceptional si debutul briliant al lui Sidney Poatier in film, 1970) ci „The Long Hot Summer”. Memoria de copil in tranzit spre adolescenta ma ajuta din nou; numele personajului principal masculin :Ben Quick(cu incarcatura simbolica evidenta). Numele muierii frumoase(si bogate?) de cucerit(visul hamerican?):Clara(alt nume simbalic). Ce poate hi mai limpede decat asta. „In claris, non fit interpretatio”…

    • SEE RANK
     The Long, Hot Summer (1958)
     115 min – Drama – 18 May 1958 (West Germany)
     7.2 Your rating: -/10 Ratings: 7.2/10 from 4,318 users
     Reviews: 43 user | 25 critic
     Accused barn burner and con man Ben Quick arrives in a small Mississippi town and quickly ingratiates himself with its richest family, the Varners.

     Director: Martin Ritt
     Writers: William Faulkner (stories) (novel „The Hamlet”), Irving Ravetch (screenplay), and 1 more credit »
     Stars: Paul Newman, Joanne Woodward and Anthony Franciosa | See full cast and crew
     +Watchlist
     Share…

     Quick Links:
     Related News
     Paul Newman: 1925 – 2008
     27 September 2008 8:49 AM, PDT | IMDb News
     Faulkner’s ‘Dust’ returns to film
     14 February 2008 | The Hollywood Reporter
     Actor Tony Franciosa Dead at 77
     22 January 2006 | WENN
     See all 3 related articles »

     Winners Red Carpet Photos More »
     Create a list »
     Related Lists

     AB’s Movies Based on Novels, Books, & Stories:
     a list of 1,202 titles by abcj-2 created 10 months ago

     TOP 250 MOVIES, etc. WITH HIGHEST NUMBER OF „10” VOTES
     a list of 29,833 titles by toptenvotes created 1 month ago

     AB’s Favorite Films of The Golden Age (1927-64):
     a list of 560 titles by abcj-2 created 3 weeks ago

     1,000 Best Movies on DVD
     a list of 1,013 titles by raj725 created 8 months ago

     Southern Gothic
     a list of 10 titles by SweetHotAngel created 11 Feb 2011

     See all 232 related lists »
     Connect with IMDb

     Share this Rating
     Title: The Long, Hot Summer (1958)
     7.2/10
     Want to share IMDb’s rating on your own site? Use the HTML below.
     Show HTML View more styles
     Sponsored Links (What’s This?)

     Watch Free Movies Online
     Movies, Music Videos, and More. Viki is Fun In Any Language!
     http://www.Viki.com

     woodworking manufacturer
     Professional woodworking manufactur machinery, High quality,Order!
     http://www.Zicar.net

     Original Movie Posters
     Rare Vintage Movie Posters for Sale New Posters Added Daily – Come See
     http://www.fffmovieposters.com

     3 wins & 4 nominations See more awards »
     Photos

     9 photos | 3 news articles »
     Learn more
     People who liked this also liked…

     ◄ Prev 6Next 6 ►

     Add to Watchlist
     Next »
     Sweet Bird of Youth (1962)
     Drama
     7.3/10
     Drifter Chance Wayne returns to his hometown after many years of trying to make it in the movies. With…
     Director: Richard Brooks
     Stars: Paul Newman and Geraldine Page
     Edit
     Cast
     Complete credited cast:
     Paul Newman …
     Ben Quick
     Joanne Woodward …
     Clara Varner
     Anthony Franciosa …
     Jody Varner
     Orson Welles …
     Will Varner
     Lee Remick …
     Eula Varner
     Angela Lansbury …
     Minnie Littlejohn
     Richard Anderson …
     Alan Stewart
     Sarah Marshall …
     Agnes Stewart
     Mabel Albertson …
     Elizabeth Stewart
     J. Pat O’Malley …
     Ratliff
     Bill Walker …
     Lucius (as William Walker)
     Full cast and crew »
     Edit
     Storyline
     Ben Quick arrives in Frenchman’s Bend, MS after being kicked out of another town for allegedly burning a barn for revenge. Will Varner owns just about everything in Frenchman’s Bend and he hires Ben to work in his store. Will thinks his own son, Jody, who manages the store, lacks ambition and despairs of him getting his wife, Eula, pregnant. Will thinks his daughter, Clara, a schoolteacher, will never get married. He decides that Ben Quick might make a good husband for Clara to bring some new blood into the family. Written by Lisa Grable

     Plot Summary | Add Synopsis
     Plot Keywords: Barn | Ambition | Mississippi | Ambulance | Sharecropper | See more »
     Taglines: Not since „Peyton Place” has a story been told so boldly! See more »
     Genres: Drama
     Parents Guide: Add content advisory for parents »
     Edit
     Details
     Country: USA
     Language: English
     Release Date: 18 May 1958 (West Germany) See more »
     Also Known As: Les feux de l’été See more »
     Filming Locations: Asphodel Plantation – 4626 Highway 68, Jackson, Louisiana, USA See more »
     Company Credits
     Production Co: Jerry Wald Productions See more »
     Show detailed company contact information on IMDbPro »
     Technical Specs
     Runtime: 115 min
     Sound Mix: 4-Track Stereo (35 mm magnetic prints) (Westrex Recording System) | Mono (35 mm optical prints)
     Color: Color
     Aspect Ratio: 2.35 : 1
     See full technical specs »
     Edit
     Did You Know?
     Trivia
     Director Martin Ritt was forever known after this movie as the man who tamed Orson Welles. During filming Ritt drove Welles into the middle of a swamp, kicked him out of the car and forced him to find his own way back. See more »
     Quotes
     Will Varner: I was young myself once. I used to hide in the greenery and hoot and bellow.
     Clara: I’ll bet you did. I’ll bet you stayed longest and yelled loudest.
     Will Varner: Your mama listened.
     See more »
     Connections
     Referenced in „The Benny Hill Show: Gavin Blod: The Man and His Music (#6.1)” (1975) See more »
     Soundtracks
     „The Long, Hot Summer”
     Performed by Jimmie Rodgers
     Written by Sammy Cahn and Alex North See more »
     http://www.imdb.com/title/tt0051878/

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s