Let’s build a new generation

Una dintre imensele anomalii ale sistemului actual este următoarea: există o serie de „nume consacrate” – scriitori, regizori, actori, muzicieni, etc. – intitulate generic „marile noastre valori”, şi o serie de tineri talentaţi care bat la uşi unde nu răspunde nimeni, pentru că toată lumea e la priveghi la căpătâiul marilor valori.

„Aoleeeu, a mai murit o mare valoare. Naţiunea e tot mai săracă!” Recunoaşteţi clişeul? Bun. Ăia care propagă clişeul nu remarcă faptul că ei înşişi sunt responsabili de această sărăcie, pentru că-i ignoră şi-i minimalizează sistematic pe oamenii tineri.

„Dar eu colaborez cu tineri”, se mai găseşte câte o mare valoare. Depinde cum colaborezi, nenică. Dacă-l tratezi ca pe un om, şi-i întinzi o mână cinstită, sau dacă îl iei ca pe un fel de sclav cretin, „colegii tăi de la institut nici n-ar visa să lucreze cu ZĂ BIG ME”, şi uiţi să-l menţionezi ca fiind omul care ţi-a insuflat tone de idei bune în proiect.

Buun. Unul dintre motivele pentru care mă bucur că lucrez la o revistă importantă, pe lângă articolele de palmares, e oportunitatea de a deschide uşi pentru tineri.

Iată încă una.

15 gânduri despre „Let’s build a new generation

 1. Problema este ca, din pacate, nu vom reusi niciodata sa construim o noua generatie, ci doar generatia urmatoare. Suna cam Star Trek, mai ales ca in cultura romaneasca se regasesc destui Klingonieni si Romulani. Poate chiar si ceva borgi, mai ales ca sunt destui care se lasa asimilati in umbra vreunui monstru sacru al Academiei Romane.

 2. pai si tu nu tot asa faci acuma? Adicatelea tu nu il ajuti pe el, e deja faptul implinit, ca tu ai citit cartea, deci nai nici un aport decat ca-i faci reclama.
  sau nam inteles eu bine.
  Adicai stat tu la curu lui sa-l inveti sa scrie sau vorbesti doar de entuziasmul de cetitor ca daca e pe dastea atunci intri cu totu in categoria babalacilor care sufoca tineretul creator.

  E drept ca eu nu as fi aflat prea curand de cartea asta daca nu te ceteam pe tine si probabil nu as fi aflat prea curand. Dadaca carteai buna sigur aflam de la altcineva.
  Nu ca as fi citit, da asa ca principiu.

  Da, in principiu toata lumea e de acord cu ce zici tu, dar in realitate e cu totul alta poveste.
  Scriitoarul e ca un dung beetle, ca sa se nasca tre sa treaca printr-o mare de cacat.

   • Pai da ,just, deci separa in 2 articole, unul in care rabufnesti la adresa astora cu „meseria se fura nu se da de buna voie” si altul in care descrii aportul tau (legitim asumat, fara discutie) la promovarea valorilor literare.
    Ca dupa cum e scris articolul, un habotnic ca mine, ar avea impresia ca tu te prezinti ca fiind partasa la opera autorului.
    Firul logic al articolului care incepe cu o critica la adresa acestui status qvo perceput de tine si incheie cu punerea Lorenei Lupu intr-o lumina pozitiva, deci in contrast cu „aia rai”.
    Or aia rai nu sufera termen de comparatie cu Lorena Lupu in cazul de fata ca unii produc valori , alitii promoveaza.
    Adica ma asteptam la final sa ne zici ca ai tinut de manuta pe careva… probabil si de aici dezamagirea personala, eu fiind un aprig promotor al omului nou si al schimbarii societatii pornind de la omul de rand in sus si niciodata invers prin impunere sau revolutie.

    Si cum cumpar cartea daca nu sunt in tara?

 3. Toată societatea este una a trecutului. La timpuri noi – oameni vechi. Şi-n politică, şi-n religie, şi peste tot. Greu ne-om urni…

  @cipslim Da’ Lorena nu vorbeşte despre a „creşte” pe cineva versus a-i recunoaşte valoarea deja formată, ci despre a recunoaşte valoarea cuiva versus a-i recunoaşte numele. Criteriul ar trebui să fie valoarea unui om şi nu numele lui.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s