„Tu vrei dăcât osanale”

Gherţoiul de periferie are două setări de atitudine: „sărumâna boierule” şi „te sparg, să moară mama”.

„Sărumâna boierule” presupune să ia în fiecare zi minim o şpagă de pe urma ta sau să-l ai la mână cu ceva, de obicei suficient de grav încât să rişte închisoarea. De aceea, el îşi va trata şi familia, prietenii, apropiaţii şi îndepărtaţii cu „te sparg, să moară mama”. Pretinde ca numai el să aibă dreptul la cuvânt, ca numai el să mănânce prima lingură de ciorbă, ca numai el să ţină telecomanda – apoi se miră de ce-l înşeală nevasta şi de ce îl părăsesc copiii. Şi nu se prinde că el a fost de vină – „nevasta e curvă, copiii sunt golani”.

Pentru că modelul nu are decât două setări, pentru el „nu accept atitudine de mârlan” înseamnă automat „vreau temenele”. Nici măcar nu e vina lui. E vina Creatorului, care l-a dotat doar cu două setări, e vina celor din jur, care n-au încercat să-i deschidă ochii, e vina societăţii care i-a dat şpăgi, intimidată de „te sparg, să moară mama”.

Şi degeaba-i spui: „Gogule, vezi că asta te trădează că eşti gherţoi de periferie şi meriţi tratat ca gherţoi de periferie. Update your settings, pentru că nici un om cu IQ măcar mediu nu te va tolera aşa. Modul tău de a fiinţa jigneşte orice formă de demnitate umană”. Gherţoiul de periferie n-are, în niciuna dintre setările sale, processing ability. Aptitudinea de a recepta şi de a procesa informaţia, that is. Nici „sărumâna boierule” nu presupune vreo formă de atenţie, de curtoazie reală sau de respect – e „tuz’ gura mă-tii, te crezi tu şmecher, dar te fac eu pe la spate!” Simplă slugărnicie căptuşită cu ranchiună bine disimulată.

De aceea, rog gherţoii de periferie să se retragă singuri. Pot să-i umilesc la infinit şi să-i jignesc aşa cum nimeni nu i-a mai jignit până acum; pot să intru în „Mircea Badea mode” şi să le povestesc detaliat ce fac cu mamele lor moarte; pot livra zilnic basculante de mui. Dar nu mai am chef.
Pot să-i banez, iar ei, ca nişte oameni fără demnitate, să-şi ia alte nickuri şi alte proxy-uri şi să se dea drept alţii, iar şi iar. Dar nu mai am chef.

Am chef de comunicare normală. De oamenii care mi-au comentat la ultimele două postări, şi care tăceau până acum. Am chef de oameni care să fie atenţi la ceea ce li se răspunde şi care să nu aibă impresia că e „şmecherie” să ignori argumente şi să faci pe interesantul.

46 de gânduri despre „„Tu vrei dăcât osanale”

 1. Da, greu se vor schimba, mai uşor va trece o cămilă… Faza e că în unele cazuri societatea chiar îi răsplăteşte (pe anumite planuri) pentru modul lor de a fi. E deja clasic tipul şefului slugarnic cu şefii lui dar care urlă ca nebunul la subalterni. Unii ajung chiar în politică. E amuzant asta, că sunt mari oameni politici dar la periferie.

  Drama e când nici măcar soţia nu-i părăseşte pentru că nu poate sau nu aspiră la mai mult. Şi uite-aşa rămân fără repere sau oglinzi care să le arate ce greşesc, iar ca să proceseze golul din ei nu le-ar ajunge două vieţi…

  • Eu cred ca e mai grav decat atat. In vremurile noastre este incurajata atitudinea de asshole. Vad o gramada de oameni care se mandresc cu a fi troll sau the bigger dick. Era anti-eroilor. Si-atunci comentariile pe un blog de succes pot deveni un pissing contest intre niste primate care se zbat sa arate ca au e-peenul mai lung si mai tare. Ori ca nu ii intereseaza contentul ci doar publicitatea (ca doar nu exista publicitate negativa, eh ?), ori ca nu pricep contentul si atunci instinctul de primata ii impinge sa arunce cu fecale in offenders, ori simpla invidie, rezultatul e acelasi. Motivatia e irelevanta, rezulta doar un comportament pe care unii il admira (ooo ce troll bun e pixulescu, vreau sa fiu si eu ca el/ea cand o sa cresc mare pe internetz !).

   Poate oi fi eu prea oldschool, dar jocurile astea imbecile cu mintea altora ma dezgusta. In primul rand ca sunt prea transparente si in al doilea rand pentru ca nu e frumos sa urinezi pe gardul altora. Mi se pare waste of energy sa te freci si sa te dai in barci ca dupa 50 de comments sa zici victorios „hahaa, am castigat, l-am facut pe asta muci folosind capcane mentale si semantica, sunt atat de cool, in sfarsit o noapte cand nu o sa adorm plangand in pozitie fetala, am castigat +2 la self esteem !”.

   Ce dracu’, intelectualii rumaniei nu au altceva mai interesant de spus decat porcarii la adresa altora ? It’s bullshit. Prefer critica cu creier si counter-critica lui Hemingway.

   Keep it up, ms. Lupu.

 2. Eu nu-ţi aduc osanale, din contră, cred, contrar părerii generale „esprimate” pe-acilea, că nu eşti chiar perfecţiunea întruchipată.:) Ai, totuşi, cel puţin un defect: ori eşti uitucă, ori nu-ţi respecţi promisiunile… nu vrei deloc să ne arăţi fotografiile promise, cu atîta timp în urmă, cînd ai fost „regina nopţii”.

 3. Eu unul nu inteleg ce cauta pe un blog ca al tau astfel de specimene. La o adica, vorbim de blogul unei scriitoare. Fac pariu ca astia nici macar nu-ti citesc postarile dar se distreaza comentand. E ca si cu cocalarii care asculta Parazitii, stii?

 4. Am observat eu o chestie cu oamenii.

  Sa zicem ca faci o chestie, si 100 de oameni belesc ochii/urechile la ea.

  80 de oameni destepti apreciaza; pe 10 oameni destepti ii lasa rece sau efectiv nu le place. 10 tampiti se declara profund dezgustati.

  Din cei 80 de destepti care apreciaza, sa zicem ca 20 o sa iti dea feedback; ca asa e omul, cand e de bine suntem, din motive psihologico-culturale-life’s-a-bitch, mai putin inclinati sa comentam decat cand e de rau. Idiotii se dezlantuie in masa.

  Acum avem totusi 20 de feedbackuri pozitive (nu 80, dar totusi) si 10 feedbackuri negative. Tu care ai facut chestia, e foarte probabil sa retii, totusi, nu pe cei 20 care te apreciaza, ci pe cei 10 care te injura; si sa dedici mult mai multa energie in a le raspunde injuraciosilor decat celor care te apreciaza; pentru ca iarasi, ca asa e omul, din motive psihologico-culturale-life’s-a-bitch

 5. Io cre’ ca atitudinea asta era bine de adoptat de la inceput. Pentru binele tau adecatelea, ala mintalu’. Ca de ce sa consumi energie pe 10 idioti, cum bine zice Raluca mai sus, cand te poti seta pe a scrie lucruri frumoase pentru alde d’atia ca mine si ca ceilalti 60 care te citesc da’ nu comenteaza de lene sau de „are dreptate sau n-are, da’ ce rost are sa scriu un post in care sa zic numa’ atata?”.

  Prin urmare, scrie pentru noi. Nu pentru ghertoi.

 6. filtrele actioneaza.mai slabut la inceput, dar la fel cum idolul lor o’ dat viloaia de la nu stiu unde pe bucatica aia de arta din buricul targului asa intuiesc ca va fi si cu restul maimutelor.cumva vor ajunge sa se ingane de la periferia unei vieti normale.sperand si actionand.de voie ori invers, tot un fel de mimentism.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s