Fii tu însuţi!

Ăsta e primul sfat care ţi se dă după ce eşti admis la UNATC, secţia Actorie. Pe de o parte, ţi se dă foarte târziu. Pe de alta, ţi se dă foarte devreme. Şi nu în ultimul rând, în momentul în care ţi se dă, adeseori nu înţelegi nimic din el.

De ce foarte târziu?

Pentru că se poate întâmpla să vii după 18 ani de înfruntat părinţi cretini care au încercat să facă din tine altcineva. Şi atunci se poate întâmpla să nu ştii nici tu foarte clar cine e acest „tu însuţi”. OK, o idee vagă ai tu, pe baza instinctelor, dar adeseori, acest „tu însuţi” e aşa, ceva extrem de abstract. Sau ceva de care ţi-e uneori teamă, şi atunci fugi de acest „tu însuţi”.

De aceea e important să-ţi apropii oameni. Oameni care să nu fie din categoria curlingăi: „oh, tot ce faci tu pute a aur fin, maiestuoaso” dar nici din categoria „meschini-cu-penis-de-3-cm-care-nu-se-pot-valida-decât-strivindu-i-pe-cei-din-jur”: „Tot ce faci tu suge!” Primii riscă să-ţi cerşească atât de tare atenţia încât să-ţi dea o imagine falsă asupra a ceea ce faci; ultimii sunt oameni care au probleme grave cu ei înşişi şi le descarcă şi asupra celor din imediata lor apropiere. Oameni care să vadă în tine o individualitate, nu o unealtă, şi să te trateze ca atare. Să-ţi spună unde greşeşti, dar să-ţi recunoască justeţea anumitor acţiuni. Şi, mai ales, oameni care să nu se răzbune pe tine pentru că eşti „tu însuţi”.

De ce prea devreme?

Pentru că „tu însuţi” evoluează în timp. Descoperi lucruri care te reprezintă, pe măsură ce experimentezi. Descoperi calităţi, defecte, moduri de a face lucruri la care nu te-ai fi gândit, dar care îţi dezvoltă orizonturile, şi făcând un snop de chestii, cât mai diferite cu putinţă, descoperi câteva trăsături pe care toate acestea le au în comun şi care dau amprenta ta personală. Ăla eşti „tu însuţi”.

De ce nu înţelegi nimic?

Pentru că, adeseori, „tu însuţi” e cu totul altfel decât credeai tu la început. Important e să te împrieteneşti pe parcurs cu „tu însuţi” şi să-l iei aşa cum e.

19 gânduri despre „Fii tu însuţi!

 1. Ultimele doua fraze exprima unele dintre cele mai importante lucruri care trebuiesc evidentiate pentru oricine si nu sunt deloc usor de inteles – nu te impotrivi celor descoperite ulterior despre tine, chiar daca intra in conflict cu ce ti-ai fi dorit initial sa descoperi. Foarte bun articol.

 2. Mey nu stiu cesa zic ca nu stiu daca merge sin liceu. Ca eu odatam fost eu insusi siam picat clasa. Si dacati tot pici clasa undeajungi tu la facultate? Maxim la ASE nula Teatru si alte din astea.

 3. Si Ted Bundy a fost el insusi.
  „Fii tu insuti” e un indemn care nu spune nimic. D’aia nici nu intelegi nimic din el, d’aia e dat si prea devreme si in acelasi timp prea tarziu.
  E haios ca sfatul asta e dat celor ce incep actoria. Actorii care interpreteaza psihopati fie trebuie internati, fie sunt niste actori prosti. Christian Bale in American Psicho a fost sau nu „el insusi”?

 4. ,,e extrem de profesionist. atât de profesionist, încât nici măcar nu reuşeşti să te prinzi unde e trolajul şi cui i se adresează.”
  …………………………………..
  OUI.Quand on est intelligent, il est plus facile de faire l’imbécile que l’inverse.

 5. Ceva in genul indemnurilor:
  Daca ajungi in catedra de chimie sa nu gusti nimic;
  Daca ajungi in catedra de biologie tine-te de nas;
  Daca ajungi in catedra de fizica ai grija de ce te atingi;
  Daca ajungi in catedra de filosofie astupa-ti urechile.

  Cand ajungila facultatea de PR: fii ce sunt altii pentru ca mai apoi altii sa fie ca tine si tot asa…
  Cand ajungi la academia de politie: fii vigilent
  Cand ajungi la medicina: fii sanatos
  Cand ajungi la teologie: fii cuminte.
  Da’ astea trebuie cizelate.

 6. Intai trebuie „sa fii tu insuti” ca sa intelegi cum functionezi, ca mai apoi sa poti „deveni altii”. Fara ca asta sa iti afecteze psihicul si sa ajungi psihopatul pe care il joci! E greu!

  Actorii chiar fac treburi grele.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s