GOANA DUPĂ AUR – VARIANTA ROMÂNEASCĂ #1

FLASHMOB-UL ÎMPOTRIVA LIPSEI DE IMPARȚIALITATE A TELEVIZIUNII ROMÂNE ÎN PROBLEMA ROȘIA MONTANĂ S-A SOLDAT CU ARESTĂRI

 

TEXT: LORENA LUPU

FOTO & VIDEO: DORIN MOLDOVEANU

7 noiembrie 2011, Cluj-Napoca. Spiritele sunt agitate. Se spune că Parlamentul va vota noua lege a minelor, care va permite reprezentanţilor Roşia Montană Gold Corpration să-i exproprieze cu sila pe locuitorii obişnuiţi ai Roşiei Montane. În semn de protest, un grup de ecologişti ocupă fostul hotel Continental, într-un gest care să sugereze modul în care rechinii Roşia Montană Gold Corporation au ocupat respectiva localitate. Poliţia îi agresează, îi amendează cu sume de 2 500 de lei – amenzi retrase în urma unor vicii de procedură. Postul public, TVR, nu dă nici măcar o ştire referitoare la aceste evenimente, deşi, în calitatea sa de televiziune finanţată de buzunarele cetăţeanului, ar fi fost obligată să facă acest lucru.

 

 

 

8 noiembrie, Bucureşti. Ora 19.00. Pentru a protesta împotriva acestui embargo informațional, grupuri anonime din toată țara au organizat în orașele lor flash mob-uri în fața televiziunii publice, anunțate pe facebook, cu o oră înainte.
Read the rest at Vice Magazine: GOANA DUPĂ AUR – VARIANTA ROMÂNEASCĂ #1 – Vice la zi

48 de gânduri despre „GOANA DUPĂ AUR – VARIANTA ROMÂNEASCĂ #1

 1. Nu o sa zic ca tevereul are interese oculte pentru ca nu pot dovedi asta. Constat doar ca in ultimul timp stirile lor sunt canalizate in anumite directii, lucru inadmisibil de la o televiziune platita de la bugetul de stat.

 2. asta cu tvr-ul e o prostie. în calitate de acţionar, şi eu pot cere tvr să nu dea nimic despre scandalul de la conti din cluj. şi atunci ce te faci cu o televiziune publică dacă toţi acţionarii vin în stradă şi cer, unul live cu arestările din cluj, altul live cu nu ştiu ce meciuri, altul desene animate cu sandibel?
  soluţia mea e mai simplă – desfiinţarea tvr. atîta vreme cît există o piaţă de televiziune, mi se pare inutil ca statul să ofere un serviciu pe care îl pot obţine şi din alte părţi.
  în momentul de faţă, legal, controlul asupra tvr îl exercită parlamentul. parlament pe care manifestanţii din imagine l-au votat sau nu acum fix trei ani.
  a doua chestiune – da, jandarmii şi poliţia au voie să legitimeze persoane pe stradă. refuzul de a te legitima poate avea ca urmări dusul la secţie şi amenda. iar ceea ce părea o manifestaţie fără autorizaţie de la primărie era un motiv pentru ei să legitimeze manifestanţii. în ce priveşte modul în care au acţionat, să fim serioşi, băieţii ăia nu au absolvit cine ştie ce pension sau şcoală de balet. sînt pitbulli, sînt antrenaţi să fie pitbulli şi sînt convins că asta le scrie şi în fişa postului, să fie brutali. cînd pot să devină brutali? cînd un cetăţean refuză să se legitimeze, de pildă.

 3. aicea nedormitu are dreptate lorena…nu scrie nicaieri ca tvr trebuie sa dea in direct toate chestiile care se intampla in tara asta…si in plus, proteste in legatura cu rosia montana au tot fost, sa fim si mai seriosi…si in plusul plusului (mi-a venit sa scriu ,,pusului,, da stiu ca la tine pe blog nu se vorbeste urat) sunt o gramada care vor ca la rosia montana sa se miste ceva…sa nu exageram! nu stiu care desteapta de deputata sau senatoare de la opozitie dadea mai demultisor pe gaura gurii ca ar fi bine ca pe langa reclamele cu proiectul rmgc sa se dea si punctul de vedere al celor care sunt impotriva exploatarii…misto viziune asupra publicitatii, nu?

 4. Mișto reportajul. Lorena, câți indivizi estimezi că au participat la demonstrație?

  Am ajuns un stat polițienesc. PDL-ul, ca să iasă șpaga de la RMG, a dat ordin TVR-ului să nu transmită nimic și Jandarmeriei să intimideze.

  Sunt de acord că ar trebui aranjat un miting, conform legii. La acela aș veni și eu.

  TVR avea obligația să transmită tot ce era legat de protest, nu numai reclamele lui RMG. TVR nu se poate detașa de statutul de televiziune a puterii. Democrația este o formă fără fond la noi.

  • Lasa Bogdanele care astiea de la conducere nus asea buni cum erea raposatu tatatau intelectoal care pe vremea lu Ceausescu avieam ce manca care team anvatat ca nea mers fuarte bine tineri aviea vitor care nu erea capitalism salbatic ca acum.

  • „am ajuns un stat polițienesc”
   „PDL-ul a luat șpaga de la RMGC”
   „PDL-ul a dat ordin TVR-ului să nu transmită nimic”
   „PDL-ul a dat ordin Jandarmeriei să intimideze”

   vezi ^ noiembrie 9th, 2011 at 1:46 pm ^

  • Ieu tam mai spus Bogdan ca de nut iei medicamentele la timp care uite ce sentampla ma cofunzi pe mine care ieu tam dat vieata. De ce ma jicnesti asea care tam vrut numa binele. De ce nu m-a lasi sa mantalnesc cu adimistratoru care sa facem amor can vremurile lu tatatau intelectoalu de la liceu seral. A zis vecinele ca toate a auzit care mai facut in fel si chip care eu chear merit asea ceva team educat frumuos cu spirit nationalist crestin care noi nu neam facut de ras.

 5. uite ce-am găsit aici.
  Există o plângere penală împotriva lor. Au ocupat fără drept o proprietate privată. Au dosare penale“, a spus, pentru OradeCluj.ro, comisarul-şef Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca.
  http://oradecluj.oradestiri.ro/amenzi-totale-de-17-500-de-lei-pentru-ocuparea-hotelului-continental-sase-activisti-au-dosare-penale/actualitate/2011/11/08/
  adevărul e că nici mie nu mi-ar conveni să mă pomenesc dimineața pe tarlaua personală cu o sută de oameni care să protesteze împotriva tampoanelor absorbante. gen.

   • a fost retrocedat cîndva înainte de criză. a fost scos la închiriat sau la vînzare pe bani grei imediat ce a venit criza. s-au organizat cîteva expoziţii în fosta cafenea, tiff-ul a mai pus de o mică chermeză şi cam atît. nu ştiu dacă închiriat sau gratis. ca hotel nu prea merge, pentru că nu există parcare, nici curte interioară, deşi camerele merg pentru 3-4 stele. s-a vorbit de centru cultural, clădire de birouri, însă nu s-a concretizat nimic. deocamdată aşteaptă nişte vremuri mai bune.

    • uite, mașina mea în momentul ăsta e out of use. vine un boschetar, îi forțează un pic încuietoarea, nu fură nimic, că n-are ce, atît că doarme în ea pînă dimineață. în somn mai trage cîte o bășină și îmi mucește tapițeria, că e oleacă răcit. dimineața închide ușa la loc și pleacă.

    • dar nu în maşina ta ai investit. o foloseşti, chiar dacă ocazional, o duci la service, etc. noii proprietari ai hotelului încă nu au investit nimic, ţin clădirea as it is.

     apoi: nu poţi compara ONGiştii cu boschetarii, nici la nivel de igienă, nici la nivel de damage. vezi că eşti destul de şontâcăit în argumente când te încrâncenezi.

    • e problema lor ce fac cu ea. e proprietatea lor. dacă au chef, pot să facă grătare în mijlocul restaurantului, să amenajeze patinoar sau să vină şi să se uite la pereţi: „pizda mă-sii, faină clădire mi-a lăsat străbunicu’!”

    • mai concret, nu există nici o lege prin care un bun nefolosit o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp poate fi folosit de către altcineva abuziv fără acordul proprietarului. e dreptul lui de dispoziție. el plătește impozite pe clădirea aia, că o folosește sau nu, e proprietar în acte. asta e tot. comparația boschetar/ongiști n-are legătură cu igiena ci du încălcarea abuzivă a proprietății private.
     damage: o duduie s-a apucat să deseneze o boltă, există filmuleţ pe youtube. iar accesul în clădire presupun că s-a făcut cu forţa cumva. au consumat curent electric pentru staţia de amplificare din clădire, iar factura ghici cine o plăteşte.

    • mai concret, nu lupţi împotriva abuzului asupra proprietăţii comiţînd, la rîndul tău, un abuz asupra proprietății. nu lupți împotriva ilegalității făcînd ilegalități.
     nu rămîi cu o idee fixă în cap, cînd aurul baia mare a fost privatizat extrem de dubios, cînd roșia poieni nu e pe harta ta, cînd valea jiului nu e pe harta ta.
     nu, nu cred în militantismul tîmp. sînt pentru exploatare. nu în condițiile în care contractul este la secret și atribuit fără licitație şi nu se ştie exact cum e cu lacul de decantare, dar sînt în favoarea exploatării.
     a, toată lupta ong-urilor s-a dat pe amănunte – planuri de urbanism, vicii de procedură, recursuri, apeluri și amînări pentru că un avocat n-a avut bască iar altul fuma țigări carpați. chiar şi circul cu jandarmii din faţa tvr e tot un amănunt dacă e să privim în ansamblu problema.

    • incep sa-mi pierd rabdarea !
     dureaza cam prea multisor actul1 din lorena-nedormitul, si tot astept intrarea in scena a monstrilor sacri idiot cretin handicapat/futu-ti râtul mă-tii de jagardea căcăcioasă şi penală/morţii curvei sinistre şi jegoase de mă-ta/căcat sinistru şi bolnav psihic/FUTU-ŢI MORŢII MĂ-TII DE HANDICAPATUL MORŢILOR MĂ-TII/PIŞA-M-AŞ PE MORMÂNTUL MĂ-TII DE PSIHOPAT!!!!!!!!!, gen.

     when incep tobele mari ?

    • nu încep. câtă vreme nu se poartă ca un cretin idiot, nu trolează cu numele şi mailul meu (ca tine), nu îmi propune să ne futem (ca tine) şi nu mă jigneşte, nu am de ce să-l fac cretin idiot. tu ştii foarte bine de ce eşti cretin idiot.

    • da, recunosc, ma port ca un cretin idiot – asa ma camuflez eu in peisajul national si, ce-i drept, imi si place.

     da, recunosc, te-am cicalit si pe tine decat de vreo 6576586748 ori cu „te futi ?”.

     discutabil cu momentul T zero al jignirilor si al persoanei care a furat startul pizduirilor.

     in privinta „trolează cu numele şi mailul meu”, ti-am mai spus, iti repet: da-mi exemplu, dovedeste fara putinta de tagada, si-ti dau cuvantul de onoare ca execut orice pedeapsa poruncesti. pana atunci: MARGHIOALA ESTE FRUMOASA !

 6. Goodmane, eu nu vreau ca patru munți și un teren imens împădurit să cadă pradă distrugerii ca să avem în loc un lac cu cianuri, un cancer pentru România. Asta ca să se îmbogățească enorm RMG-ul și să-și împartă câteva milioane de euro câțiva politienii de-ai noștri, din PD-L cu deosebire.

  Vorbești de infracțiunea câtorva zeci de inși care cred și ei ca mine și au ales să protesteze, în spiritul democrației, dar nu spui nimic de infracțiunea tâlharilor de la RMG și din politica noastră.

  Ce se întâmplă cu TVR-ul și Jandarmeria arată că pedeliștii sunt încrâncenați și fac orice ca să le iasă odată șpaga. Dacă nu era nimic dubios la mijloc, oricine altcineva i-ar fi lăsat pe manifestanți să protesteze până ar fi obosit.

  • Vi la clatite? Leam facut pentru adimistrator care it las si ti-e cateva decat sa ma suni anainte ca sa nu ma prinzi cu Nelu care ar trebuii totus sa te obicinuesti cu iel care tar putea devenii tata.

  • vezi că nu eu sînt clona lu’ mă-ta – eu aș fi clonat-o mai cu stil, asta n-are fantezie, se repetă, aproape că e e clișeistă. asta una la mînă.

   a doua la mînă, zi-mi unde stai și vin într-o dimineață la tine în apartament, fără să te anunț, cu 40 de băeți și tragem un miting pentru salvarea pîrșului de preerie. și nu chemi potera, nici nu faci plîngere penală. o să stăm toată ziua. berea şi fursecurile le aducem noi. și dj-ul cu sculele.

 7. Am luat cina ceva mai devreme. În sufragerie mergea televizorul, întâmplător era pe TVR1. De mult timp mă uit la televizor doar la filme. Ieri chiar am văzut unul înregistrat de pe HBO, Papesa Ioana, istoric, care mi-a plăcut. În fine, mâncam eu molcom, când apare o reclamă cu un moș de la Roșia Montană, care cerea și el, săracul, locuri de muncă pentru localnici. Ce va fi la Roșia Montană va fi cu siguranță îngrozitor dacă remegiștii investesc atât în publicitate media, asta este o concluzie ce ține de o logică simplă, nu trebuie o analiză sofisticată ca să-ți dai seama de asta.

  Bun, eu și alții în țara asta am semnat pe listă împotriva proiectului RMG cu cianuri. Cred că nu exagerez când spun că suntem sute de mii. TVR trăiește și din banii dați de mine și de cei care semnat ca mine împotriva proiectului.
  Vedem reclame pentru RMG pe TVR1 , dar unde este și punctul de vedere opus? Democrația și reprezentativitatea unde se regăsesc pe TVR? Nicăieri. TVR, plătită din banii contribuabililor, a fost și înainte și după 1989 televiziunea puterii, este cățelul care primește un os de la putere ca să fie purtătorul ei de cuvânt.
  Suntem o țară înapoiată, în care, pentru ca să ia câțiva conaționali de-ai noștri câteva milioane de euro, trebuie să mai moară o parte importantă din natura noastră și să aibă de suferit din cauza poluării probabil milioane.

  Atunci, cum să nu visezi la regalitate sau orice altceva, diferit de ce este acum?

  • Deci nu mai vi. Pacat asi fii pastrat si pentru tine cateva care stiu cat plac. Dute mama protesteaza care sa le spui ca pensionari o duc greu care nu neajunge pensiea.

  • bă, ce te-am întrebat eu acolo? vrei sau nu vrei? futu-vă-n gură de socialiști, cînd e vorba de proprietatea altuia vă doare în cur că sînt niște legi. cînd e vorba, în schimb, de proprietatea voastră, o dați pe după cireș.
   știi de ce o să piardă ong-iștii? de tîmpiți. sînt cîteva idei de bun simț acolo (desecretizarea contractului, licitație, etc.), dar nu jandarmeria și nu rmgc-ul le compromit, ci chiar ei.
   rmgc-ul e companie privată. plătește un serviciu și îl primește. fă-i și tu o reclamă mă-tii, plătește tvr-ul să ți-o difuzeze, că eu n-o să protestez.

   • „fă-i și tu o reclamă mă-tii (A LUI BOGDAN!), plătește tvr-ul să ți-o difuzeze, că eu n-o să protestez”

    ei, io o sa protestez cu un flashmob plin de draci si spume la gura ptr. ca tvr-ul nu prezinta si puncte de vedere opuse reclamei ma-sii.
    daca reclama va fi cu ma-sa nefutacioasa, eu, nea Nelu si galeriile Rapid-Dinamo-Steaua vom ataca TVR-ul cu pietre pentru dezinformare sfruntata.
    daca reclama va fi cu ma-sa futacioasa, eu si baietii vom vinde bilete la ma-sa.

    • în momentul în care te preocupă, să zicem, problema proprietăților locuitorilor din roșia, dai grav cu mucii în fasole ocupînd proprietatea altuia – că proprietarul se folosește sau nu, e proprietatea lui. dacă erau în texas, proprietarul ar fi putut scoate pușca. repet ce-am spus mai sus, cîteva din problemele pe care le pun ei pe tapet sînt corecte, dar tot devotamentul şi încăpățînarea cu care se luptă pentru cauza lor sînt compromise în combinație cu prostia.

     în ceea ce privește mitingurile, te duci la primărie chiar și pă persoană fizică și anunți cu 24 sau 48 de ore înainte că organizezi un miting, cortegiu, procesiune, marş, flashmob, etc., în faţa blocului sau unde vrei, spui cîți oameni estimezi că o să vină, stabilești traseul în acord cu primăria și poliția, dacă vrei să mergi de la blocul a la blocul b.
     dacă e nevoie de escortă, primești o mașină cu girofar în față, chiar și o ambulanță, după caz. jandarmii devin niște personaje chiar agreabile, în ciuda plictiselii afișate.
     toamna trecută, cînd au fost mai multe mitinguri sindicale, organizatorii estimau un număr dublu sau triplu de manifestanți, au venit forțe de ordine pentru cîți oameni s-au anunțat și cu asta basta. mici clenciuri, niște garduri răsturnate de cîțiva pensionari mai agitați şi cam atît, fără arestări, fără dus la secţie.
     acum o lună și ceva a fost anunțat un miting al pensionarilor în pitești. s-au prezentat una bucată manifestant și cîteva zeci de jandarmi, pompieri, ambulanță.
     http://www.evz.ro/detalii/stiri/protest-al-pensionarilor-cu-un-singur-participant-948288.html
     asta e legea, bună, proastă, cum e. oricît de nobile ar fi idealurile, dacă nu o respecţi, reacţia jandarmilor, chiar dacă e disproporționată, e 100% acoperită legal.

 8. BOGDAN !

  „Vedem reclame pentru RMG pe TVR1 , dar unde este și punctul de vedere opus?”

  pe TVR1 mai vedem si reclame la tampoane absorbante ce se baga in pizda, si reclame la prezervative si reclame cu marmota ce inveleste ciocolata in staniol si si, si si, si si. CE PULA MEA PUNCT DE VEDERE OPUS AR PUTEA FI PREZENTAT ?

  ps: „Măi, goodmane, ia uite ce zice lumea, că tu scrii tu tâmpeniile astea cu mama lui bogdan și că tu ești clona mea”.
  bai laba stalinista, uita-te-n plm in Live Traffic Feed si pune cap la cap momentele aparitiei (plus&minus 10/15 minute) „mama lui bogdan” cu Browseru’, cu OSu’, cu goodman, cu X. te-ai prinde pana si tu in plm ca eu, goodman, ma joc cu chrome15 si win7, in timp ce X si „ma-ta” o freaca cu totul si cu totul alta combinatie.
  intrebare de 10 puncte: cine-i X ?

  • ics ie fantoma din masinarie; sau din saibărspeis; sau de la opera; sau lasa! interesant este ca nu a trebuit sa o intrebi daca se fute, ti’a propus ea tie. ba parca a zis ceva si de un swing, ceea ce denota o buna cunoastere intr’ale secsului. fantoma perversa. stii cantecelu’ cu bruneta perversa?

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s