O idioţenie

E clar, m-am născut într-un oraş de idioţi. Sfântu Gheorghe, Covasna. (Na, o urmă de idioţenie tot am moştenit şi eu, dar orişicum…)

Până acum, oraşul meu de idioţi furniza lumii trei chestii: produse lactate (dar nu putea concura cu Danone, deşi eu cumpăr mereu Covalact de la supermarket, să sprijin industria de acasă), ciocolată de casă pe care o găsim în staţiile de metrou, deşi nu concura cu vecinii de la Kraft – Jacobs – Suchard din Braşov) şi teatru de calitate. Singurul domeniu în care nu avea concurenţă. Asta pentru că regizorul Laszlo Bocsardi era o voce originală, puternică, iar arta e singurul domeniu unde cinci saci de bani nu te fac mai breaz decât e vecinul tău Costel cel sărac.

Acum, însă, primăria coruptă îşi găseşte să îl tragă la răspundere şi să îi ceară catastifele de socoteli omului care, în loc să plece spre ţări mai calde şi să aibă bugete consistente pentru produsele sale artistice multipremiate, a ales să facă artă acasă. Proastă idee. Aşa ajungi să te ia la bani mărunţi toţi neaveniţii.

Şi mă gândesc cu tristeţe: când se punea problema ca Teatrul din Târgovişte să ajungă Casă de Cultură, eu îmi ziceam: la noi în Ardeal nu s-ar face aşa ceva! Noi respectăm valorile!

Respectăm un căcat. Suntem un neam de căcănari zgârciţi şi infecţi, un neam de suflete mici, dornice să reducă tot ce e valoros la propria noastră micime. Merităm să fim împuşcaţi în masă.

38 de gânduri despre „O idioţenie

 1. @LL
  Dschide geamul.Respira.Simti? Porneste televizorul.Priveste. Simti?
  Eu n-am spus ca stiu tot.Insa ce-ai descoperit tu acum – altcineva a trait poate acum cinspe ani. Tot un text de atotstiutor e si asta:”nu e normal sa fie asa”
  Auzi? Da’ ce e normal ? Sa fi hetero sau gay?
  Si cine defineste normalitatea? Multimea?
  Poate multimea e proasta.Depinde cine priveste.

 2. Cei aia normal? Intr-o tara in care normalitatea a devenit o „rara avis”, se poate intimpla orice.Ar fi normal ca orice persoana sa justifice banii pe care i-a primit, pentru a executa o lucrare, de orice natura, indiferent de pozitia sociala pe care o detine, dar este anormal , ca justificarea sa-i fie ceruta pe baze politice.Si cum am spus, intr-o tara anormala , normalitatea devine o boala, care trebuie eradicata.

 3. Am scapat de comunism acum vreo 20 de ani. De atunci tara s-a comportat ca un caine scapat din lesa. Eh, de cativa ani incoace dam totusi semne ca intram intr-o perioada de tranzitie spre civilizatie. Peste 20 de ani sper sa ajungem la un nivel cat de cat acceptabil.
  Pana atunci degeaba ne plangem. Nu putem decat sa ne comportam fiecare dupa princiipile la care aspiram si eventual sa ii indemnam si pe altii la acelasi lucru.

  Ca o paranteza, Bucurestiul nu cred ca se compara cu nici un alt loc. De la aurolacii din parcari, la nesimtitii de pe strada si pana la nenorocitii care ridica masinile.

  Spor la schimbat lumea 🙂

 4. Cred că ar trebui sa ne implicăm si să protestăm. dar noi nu avem mentalitatea francezului căruia nu ii intră bursa la facultă şi iese in stradă.(nu râdeţi, s-a intâmplat).

  povestea Mihnea (luna amară) in „maninfest” că ei au protestat la vremea lor ca sa nu dea bacu la 7 materii. „vremea lor” era cu un an mai devreme decât „vremea mea”. nici o secundă nu m-am gândit eu să protestez (niciodata nu mi-a trecut prin cap, nici atunci când eram proteste pt. conditii mai bune in cămin, sau reducerea transportului cu trenu pt studenţi sau mai multe locuri la buget). consideram ca daca aşa este un lucru, aşa trebe luat. the way you receive it.

  societatea civilă poate va schimba ceva. dar nu noi, ci copii noştri probabil.

 5. si când zic implicare, nu ma gandesc la „petiţii online” şi nici la proteste pe FACEBOOK!

  recunosc că am fost mereu o pasivistă convinsă şi evident, cu mentalitatea asta nu se schimbă nimic.

 6. @thecreatix 8
  daca astepti ca „societatea civilă poate va schimba ceva. dar nu noi, ci copii noştri probabil.” ..nu vor schimba nici macar stranepotii tai!!!

  si la cat vad pustimea de azi..nu cred ca vor face prea muitle sa schimbe nimic. si ma refer sa schimbe lucruri pt ai..care ii afecteaza pe ai in mod direct! apoi..sa mai starpesti idiotenia sau nonvaloarea!

  uite sa iti dau un exemplu:
  studenti la facultate de drept la stat.
  sunt picati la o materie ani in sir. unii pe bune ..altii nejusitficat de un anumit prof.
  altora li se scrie la nota: 1 (copia)!
  chiar daca nu a fost prins copiind!
  Ca sunt prost sau lenes si nu am stiut..inteleg…dar sa imi spuna cineva ca am copiat de 2 ori , fara sa aiba o davada..iar eu sa accept asa ceva mi se pare revoltator si incceptabil!
  daca ei nu pot sa isi apere drepturile..ei, viitori juristi…ce vise sa avem ca vor schimba alte lucruri?!!!

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s