Cerşetoria de mai

Aşa cum există gândacul de mai, futaiul de mai, ploaia de mai, aşa a apărut o nouă specie sezonieră care pe mine una mă indispune rău de tot. Da, aţi ghicit din titlu. Cerşetoria tipică acestui sezon e mai formală şi mai trasă la 4 ace, şi zice aşa: dă-mi 2 % din impozitul tău pe venit. Hai nu, să mori tu!!

Toţi ştim că din bugetul de stat se ciordeşte cu amândouă mâinile. Dar primii care ciordim de acolo suntem chiar noi.

De vrut vrem: pensii mai mari, salarii mai mari, compensate mai multe, şcoli, străzi, etc. Periodic o pun de-o grevă ba profesorii, ba medicii, ba x, ba y. Toţi am mulge bugetul de stat cu amândouă mâinile, şi ţipăm că nu suntem finanţaţi, susţinuţi, ajutaţi.

Dar când vine vorba de cotizat, toţi se fac că plouă. Nu îmi amintesc de nimeni care să-şi fi deschis butic după ’90 şi să fi plătit măcar un chior ca impozit spre stat. Nu zic că n-au fost deloc – dar extrem de puţini. Mulţi declară salarii minime pe economie, să dea cât mai puţin. Mişmaşurile contabile din România, menite să acopere evaziunea fiscală, ar putea fi un subiect de roman care ar rupe tejghelele. Poate îl voi scrie la bătrâneţe, când sexul mă va interesa mai puţin şi voi avea mintea mai limpede. Prin urmare, toată lumea se sustrage cât mai mult de la impozit.
Dar picătura care a umplut paharul şi m-a făcut să dau pe dinafară a fost o mostră de cerşetorie de mai care zicea: „de ce să laşi banii în gaura neagră a bugetului de stat”, bla-bla? Uite aşa, ca să nu ţi-i dau ţie, să îţi cumperi tu tampoane din ei. E mai importantă pensia lu’ nea Gică Păstaie din comuna Răsuceni.

Pe bune, stimaţi concetăţeni: unde nu dai, de unde să fie? De ce să redirecţionezi 2 % din impozit către un utilizator care nu îţi serveşte decât o tavă de promisiuni? Câţi dintre noi ne ducem la Fundaţia „Există suflet”, Organizaţia „Salvaţi broasca de râu” sau Grupul Umanitar „Negul nu înseamnă negare”, să verificăm dacă banii noştri sunt folosiţi cum trebuie?

Concluzie finală: cei 2 % din impozitul meu rămân unde trebuie. Şi anume, în bugetul de stat. Poate aşa există o şansă în plus să i se mărească salariul vecinului meu, profesor de română, să nu mai stea copiii cu frica în sân în prag de bacalaureat.

35 de gânduri despre „Cerşetoria de mai

 1. Lorena ai dreptate, impozitul si taxele au alta conotatie in Romania, dar poporul european este educat in privinta asta (lucru pe care o sa-l facem si noi) si isi plateste taxele si impozitele, bani care se duc corespunzator catre institutiile si proiectele necesare zonei respective. Apoi, in Europa, asigurarea masinii, a casei, pensia privata, asigurarea de sanatate, sunt niste lucruri perfect comune si oarecum obligatorii daca vrei sa beneficiezi de serviciile respective; la noi insa totul e privit ca o escorcherie, fiindca asa si este: firme fantoma care se trezesc peste noapte mari asiguratori si care cumpara pachete de asigurari de la BCR, BRD, ING etc, si vin in fata ta si spun: suntem de la BCR, BRD etc .. si noi punem botu, si apoi firma se desfinteaza, si uite alta tzeapa.
  Dar, fara taxe nu se poate.

  Danke pt. add pe feisbuc

 2. Pfffffffff.Iaca prostu’.Tocmai i-am dat, ca pana mea-colega de munca: hai,te rog, ca fiica-mea e la un ONG si poti s-ajuti(lasa-ma femeie in pace ca am treaba-n ….); hai ca nu pierzi nimic si nu te afectaza(da’ lasa-ma in …….,in pace-in gand bineinteles).Da foaia aia odata si semnez da’ nu ma mai bruia.Si semnai.Ca momaia.Mai tarziu:remuscari.Ce bou sunt.
  Si mai tarziu,adica azi, vii tu si pui bomboana pe coliva.Prost, prost prost.(cu punct, nu cu semnul exclamarii ca nu ma mir).

 3. Sky: dar cine îi împiedică pe oameni să se ducă DIRECT la bcr, brd, ing?

  liviu m: o poţi stresa şi tu în timpul anului, cerând periodic raport de activitate. iar la anul, o poţi refuza spunând că nu ai fost mulţumit de modul în care au fost folosiţi banii tăi. (iar dacă eşti mulţumit, contribui şi la anul, de ce nu.)

 4. you had me at „futaiul de mai” 🙂

  Asta, in combinatie cu flashback-ul fesenist „Trandafirii infloresc in luna mai” imi dezvolta viziuni elucubrante…

  Brr.. 🙂

 5. nu e vorba de cersetorie, e o optiune legala pe care o ai; adica ai sansa ca teoretic 2 % din venitul tau sa nu se duca sigur in curul elenei udrea si in geanta ei lui vuiton…iti oferi astfel un pic de libertate in plus si ai sansa sa gasesti o organizatie serioasa (exista si d-astea…) care poate gestiona acesti bani mai bine ca statul…
  …in legatura cu impozitele…romania nu are o problema cu oamenii care nu platesc impozite…are o problema cu cei care percep impozitele…in romania nu se percep eficient impozitele, taxele, amenzile, de aceea nu sunt bani la buget…in Franta nu misca nimeni, au primit hartia cu taxele, in 10 minute toata lumea a platit (toata!); in romania nu exista asta pentru ca nu exista riscuri…si dc nu platesc, ce??…ce? nimic, nu se-ntampla nimic…
  pe scurt: traim cu un sistem politic mafiot, care deturneaza banul public (ala putin care se incaseaza…) din care se hranesc toti nenorocitii care au contracte pe spaga cu statul si primesc bani si livreaza cacat…

 6. tocmai cand imi linistisem creierul chinuit… ai aruncat-o pe Mirabela Dauer in treaba asta :grr:

  *trembling voice* rusine, Lorena Lupu! *wipes tear*

  🙂

 7. eu nu ciorlesc la impozite…la firmă plătesc impozit nu stiu cât dar destul iar pe pfa-ul meu am avut impozit pe 2 ani 8 milioane. le-a plătit mama. dar la nivel inalt (SRL) toţi fură. şi iti spun de ce: dacă nu ar fura, venitul lor ar fi foarte mic. şi intr-o ţară săracă nimănui nu ii convine asta.

  vezi, pui, e un cer vicios. sărăcia e mâna in mâna cu prostia, cu mârlănia, cu şmecheria, cu hoţia.

 8. filotas: ştiu că e o opţiune legală… de cerşetorie. 😀 dar tocmai pentru că gândim aşa, ne ţinem în loc. noi pe noi.

  glumeţu: hihi.

  thecreatrix: păi da, ne furăm singuri căciulile.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s