Sugeţi pula, idioţilor!

Multe publicaţii dispar, şi presa tinde să se mute pe online; nu e un secret pentru nimeni. Dar pe online ne aşteaptă vremuri negre, lucru dovedit de înmulţirea anunţurilor de genul următorului:

http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-redactor-muzical-pentru-site/46080/5

Să vă fut mama în gură de muişti zgârciţi! Vi se pare normal să exploataţi mintea şi cunoştinţele cuiva fără să-l plătiţi, muri-v-ar familia în gang cerşind?? Şi ce bonusuri oferiţi? „Posibilitatea de a publica articole sub semnătură proprie?” Păi s-o mai fut o dată pe mama voastră, de data asta în cur. „Publicarea sub semnătură proprie” nu e un privilegiu decât în mintea voastră meschină şi penibilă. În lumea largă este un drept de la sine înţeles.

„Posibilitatea de afirmare”. Hahaha!

„Şi unde ai publicat până acum?” o să vă întrebe un viitor redactor-şef, când vă veţi trezi la realitatea facturilor pe care nu le mai plătesc părinţii. „M-am afirmat pe site-ul treiluleletreisurcele.ro”. Ăla o să se uite la voi ca la extratereştri, o să vă dea cu flit şi o să angajeze pe unul care a scris la publicaţii care chiar contează.

Acum, câteva săptămâni, un prieten care are revistă (şi plăteşte catastrofal, drept pentru care eu nu-i trimit texte, îl las să exploateze fraieri 🙂 ) mi s-a lăudat că-şi face şi televiziune. Să mai pună nişte lume la muncă pe doi bani. Vă imaginaţi ce-a fost la gura mea. De fapt, a fost exact ce este de fiecare dată când cineva încearcă să mă pună să scriu gratuit – o călduroasă muie.

Înţeleg voluntariatul – când e vorba de acţiuni de caritate. Logic că nu i-aş cere bani lui Bucurenci, dacă mă duc să plantez copaci cu el DE CÂTEVA ORI PE AN. Înţeleg până şi repetiţiile neplătite la un proiect artistic – în ideea că începi să fii plătit când ieşi la public, deci undeva va exista o recompensă. Dar să exploatezi zilnic un om fără să-l plăteşti mi se pare incalificabil. Atunci updatează-ţi tu singur site-ul şi fute-o pe mă-ta!

Iar ceea ce chiar nu înţeleg – sunt cei 98 de proşti care au aplicat la această fabuloasă ofertă. People, atâta timp cât voi vă vindeţi pe doi bani, nici dracu’ nu vă va da trei. Singurul mod de a eradica „voluntariatul proştilor” este boicotarea acestui gen de „job” offer. Pentru că unul care pune laba pe tine gratis nu se va simţi niciodată obligat să-ţi dea vreodată vreun ban. Ba dimpotrivă, simpla idee de a plăti un angajat i se va părea o elucubraţie.

70 de gânduri despre „Sugeţi pula, idioţilor!

 1. Imi pare rau sa constat ca „penitze” care ar putea aporta ceva la spiritualitatea româneasca îsi irosesc cerneala într-un limbaj vulgar, obscen; supararea, furia, dezamagirile pot fi exprimate si fara vulgaritati. Asa zisa stare de „traire în ziua de azi” nu scuza un astfel de limbaj care rusineaza. Sau altfel spus, nu-i rusineaza pe complexati si incultzi.

 2. Bun…ideea de a scrie un text din mintea cuiva inseamna un act de creatie, si ca orice act de creatie (din orice domeniu) nu este legat decat intr-un mod insidios si periferic cu banul…de fapt, din punct de vedere istoric, orice act de creatie autentica este acomercial…ceea ce propui tu in schimb este o iarmarocizare a actului creativ, un raccourci „do ut des-cian” intre creator si audienta, dupa principiul foarte colorat in limbaj marcat de matale, „nu scriu daca nu sunt platita…”; acest demers este de inteles pentru cineva care traieste din scris, e normal sa fie platit, dar mai exista si un lucru micut care se numeste creatie si sentimentul de accompli care sta la baza actului creativ care uneori pur si simplu nu asteapta banul…

 3. C. Madru: iar mie îmi pare rău să constat că oameni care ar putea înţelege un mesaj se risipesc în remarci meschine.

  sau l-aţi trage de urechi şi pe bukowski, pentru că a scris în argou? pe henry miller?

  mihaela: mulţumesc. 🙂

  filotas: îmi place că în sfârşit putem discuta. 🙂

  consider că punctul tău de vedere este greşit. comediile lui moliere au fost scrise la comandă. şi plătite regal. capela sixtină a fost făcută la comandă. şi plătită regal. mie îmi este infinit mai uşor să scriu o carte pe care am unde să o public, decât una care să planeze în nesiguranţă.

  nu există act creator gratuit. dacă unu’ îşi face fabrică de conserve, îşi fixează un buget iniţial de salarii,nu le zice muncitorilor să aştepte până când vinde el primul borcan de zacuscă. nu e logic? aşa e normal să facă şi unul care îşi face o publicaţie, fie ea in print sau online.

 4. faptul ca exista labagii (pentru C. Madru: „oameni care-si spala organul sexual masculin la dus cu o viteza fenomenala”) care cer nu-i nimic, partea trista sta insa in cati au aplicat deja pentru acest job…

 5. no bine, jobuleţul este probabil pentru liceeni sau ceva de genul. ăsta nu e nimic.

  am văzut anunţuri mult mai sinistre gen „firma elena niţa (chiar aşa se numea) oferă nuş ce job cu maşină de firmă, salariu de mii de euro, vacanţe in marea mediterană, caraibe, pula”.

  eu am trollat.

  şi dacă aş avea vreme, aş scrie mailuri usturătoare la toţi ţeparii ăştia.

  şi ameninţări: vă pun pe blog, va dau la ziar, vă fut in gură!

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s