Baba şi mitraliera – sau părerile lu’ Badea Mârlă despre artă

MOTTO: „Dacă era ceva bun în Brăila, ei bine, lucrul ăla era teatrul. Acum şi-au pus în cap să facă praf şi chestia asta”

Marian Coman

Unul din trendurile campaniei electorale din acest an este atacul cât se poate de agresiv – şi, evident, cât se poate de semidoct – al diverşilor politicieni asupra unor opere de artă şi asupra unor personalităţi culturale. Desigur, respectivele personalităţi culturale trebuie să aibă oarecare notorietate, pentru că, trebuie să recunoaştem, nimic nu îi coalizează mai mult pe agramaţi decât conştiinţa că ei, aşa în grup, uniţi în prostia lor, au puterea de a strivi un intelectual valoros. Triumful spasmodic şi încrâncenat al mediocrităţii. Scenele de neuitat din „Cel mai iubit dintre pământeni” sunt azi mai actuale decât în momentul în care au fost scrise. Respectiv, filmate.

Dacă îi contactezi telefonic sau personal pe mulţi din aceşti politicieni, rămâi stupefiat de orizontul lor halucinant de îngust, de dezacordurile flagrante, de eternul divorţ al pluralului subiectului de singularul predicatului, „care” îl „foloseşte” ei. Oameni cu o mentalitate de periferie, pe care nu-i interesează decât propriul burdihan şi propriul organ sexual, dar care sunt în ipostaza de a influenţa destine. Iar noi – eu, tu, el, ea – îi votăm.

Buuuon, şi acum să trec la subiectul acestei indignări. Azi, în dulcea urbe a Brăilei, după cum ne informează Marian Coman aici, a avut loc o conferinţă de presă a PSD-iştilor brăileni. Principali vorbitori, Mihai Tudose, deputat (de o reputaţie impecabilă, după cum arată articolul de aici); Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila şi preşedinte al Consiliului Judeţean şi obviously Aurel Simionescu, primar. Din spusele unor persoane care au avut ocazia de a se întreţine mai îndeaproape cu reşpectivii, aflăm că domnii fac parte din acea categorie care utilizează termenul „pulă” cam de trei ori în fiecare frază. Deci, cu greu i-am putea defini drept mironosiţe. Şi nici nu ne aşteptăm din partea lor să se ducă la teatru, pentru că, vezi doamne, teatrul cere şi niscai receptare estetică, intuiţie, sensibilitate. Empatie. Fior. Cultură.

Pe şleau fie spus: respectivii NU AU VĂZUT spectacolul „Omul pernă”, în regia unuia din cei mai valoroşi şi originali regizori de azi, Radu Afrim, cel care a reuşit performanţa de a-şi adjudeca Premiul Uniter doi ani la rând. OK, să zicem că performanţele de acest gen nu contează. Să zicem că nici zecile de cronici entuziaste şi notiţe încântate de pe blogurile spectatorilor – şi sălile pline nu contează. Pentru domnii politicieni deveniţi peste noapte mimoze, toate acestea sunt egale cu zero.

Ce îi mâna pe ei în luptă de fapt? Că în spectacolul – pe care, reiau – NU L-AU VĂZUT – se vorbeşte „vulgar” şi se joacă la bustul gol. Spre deosebire, pasămite, de realitatea care ne înconjoară, şi care e numai lapte şi miere. 😆 . Drept pentru care, băteau aceşti domni ajunşi peste noapte critici de teatru cu pumnul în masă – musai să-şi dea demisia Direcţiunea teatrului. O discuţie pe această temă a început deja  AICI.

Întrebarea mea: Până când o să tolerăm ca nişte agramaţi să îşi permită să lovească în cultura română, doar pentru a câştiga nişte voturi? Tocmai ei, pe care nu-i poţi urmări într-un discurs mai lung de două minute, fără să ţi se rupă inima de milă pentru efortul incomensurabil pe care îl depun în încercarea de a închega două vorbe – şi alea în dezacord – au ajuns judecătorii artei? După ce Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte a devenit oficial Casă de Cultură, e rândul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila – o veritabilă instituţie de artă, unul din cei mai puternici promotori ai TEATRULUI CONTEMPORAN – şi când zic contemporan, mă refer la formule de artă actuale, moderne, vii, la conştientizarea faptului că trăim în secolul XXI?

Vă rog pe toţi cei care citiţi această poveste sinistră – spuneţi-vă părerea pe adresa forumului de mai sus, şi pe site-ul Obiectivului de Brăila. Mâine vine şi linkul. Între timp, poate aflăm şi date de contact ale filialei PSD Brăila – să-i rugăm frumos să nu-şi mai „deie” cu părerea despre ce nu „cunoaşte”. Nu de alta, dar riscă să obţină exact efectul advers – şi anume, să îşi „compromenteze” campania electorală.

Câteva din recenziile Omului Pernă:

http://agenda.liternet.ro/articol/7678/Oana-Stoica/Frumusetea-alienanta-a-fanteziei-Omul-pernala-Braila.html

http://www.supliment.polirom.ro/article.aspx?article=3978

http://www.gandul.info/arta/comedie-neagra-cu-accente-de-musical-despre-copii-abuzati.html?3940;3196972

http://209.85.135.104/search?q=cache:hRYdiFIYefQJ:www.adevarul.ro/articole/povesti-cu-crime/372461+radu+afrim+omul+perna+adevarul&hl=en&ct=clnk&cd=1&lr=lang_ro

http://zdaf.ro/Omul-perna-_-granita-subtila-dintre-fantezie-creatoare-si-realitate.html

…şi astea doar pe prima pagină de căutări pe Google.

LE: Mai am o rugăminte. Scrieţi şi voi despre subiect pe blogurile voastre. Pe site-uri. Pe forumuri, şi în secţiunile de comentarii ale publicaţiilor. Trimiteţi mailuri. Faceţi vâlvă. Umpleţi netul. Cât mai multe Google entries. Cât mai multă dinamită sub fotoliile lor comode.

63 de gânduri despre „Baba şi mitraliera – sau părerile lu’ Badea Mârlă despre artă

 1. @ lorena: loreno dragă citii asta: „Drept pentru care, băteau aceşti domni ajunşi peste noapte critici de teatru cu pumnul în masă – musai să-şi dea demisia Direcţiunea teatrului” si in loc de „băteau” ochii mei văzură „băşeau”…adevărul e că o să ne „inghită” băşinoşii ăştia ipocriţi şi farisei cu populismu lor de doi lei imbrăcaţi în mari apărători ai moralităţii neamului (mă răcorii)…că din păcate vorba aia „că-n lumea asta prost făcută, căcaţii fut, în loc să pută” ii tot mai plină de substanţă în realitatea ce ne înconjoară. şi nu, nu zic că nu e bună revolta, da’ tare mi-e că în acest sistem revolta noastră nu e decât o scârţăială mică, insignifiantă pentru tot angrenajul.

 2. fireworks: nu e chiar aşa. ştiu că tu treci printr-o perioadă dificilă acum – dar o să ieşi la liman şi îmi vei da dreptate. Deocamdată ăia nu au câştigat parlamentarele – şi noi, micii scârţâitori – suntem cei care-i votăm.

  Deeeci…

 3. apoi am zis că-i bună revolta mai inainte. da’ aşe îs io mai sceptică de felu’ meu că io am avut ocazia să cunosc o grămadă dintr-aiştia de care zicea mătăluţa ta în povestire. aşe îi şi cu perioada dificilă da’ şi dacă aş fi fost în cea mai prolifică perioadă tot asta aş fi zis…şi următoarele gesturi ar fi fost agăţarea pancartei de gât, două degete în gură (neaparat cel mare şi arătatorul, că altfel nu iese fluieratul) şi un huo! din toată inima.

 4. praştie: Acum tu ţi-ai propus să mă provoci? Ideea nu e unde voi vota eu. Ideea e să tragi semnalul de alarmă şi să atragi atenţia oamenilor: „Pipăăăl, nu vă lăsaţi traşi pe sfoară! Nu vă vindeţi viitorul unor profitori ipocriţi, pe un mic şi o bere!”

  fireworks: atunci e bine! 🙂

 5. Acum m-am mai calmat, şi cred că îmi dau seama ce o fi fost în mintea lor. O tentativă de manevră politică – un „copy-cat” după „scandalul ICR”.

  Numai că, pentru a face o manevră politică de acest gen, trebuie să ai inteligenţa de a ataca un lucru care poate fi într-adevăr contestat. Faptul că încerci să reeditezi circul ICR pe plan local, şi îţi alegi cel mai premiat regizor, cea mai premiată piesă şi un spectacol legitimat de critici – arată că eşti prea prost pentru a te apuca de politică.

 6. pai deh… sa se faca degraba o comisie de ancheta si sa-i lapideze pe respectivul regizor si pe respectiva directiune a teatrului… sau mai bine sa-i arda pe rug… sau sa-i inece… impertinentii… bineinteles comisia sa fie prezidata de Paunescu si Vacaroiu

  NOTA1: termenul „ancheta” a fost eliminat din limbajul penal de ceva vreme dar, „surprinzator”, a fost pastrat de structurile cvasidemocrate ale statului roman populate de comunistii nostri dragi pe care nu indraznim sa-i gratulam cu cate un ou stricat ori de cate ori abereaza in stilul asta
  NOTA2: lapidarea inca este folosita ca pedeapsa in societatea fundamentalist musulmana… tot acolo ti se taia mana daca furi… poate ar trebui sa-i trimitem pe scumpii nostri politicieni intr-o excursie la ayatollah… cu tot cu „documente justificative”

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s