New Weird

Această antologie foarte interesantă, care include opere scurte ale mai multor personalităţi ale genului fantasy, va fi lansată de editura Millenium Press în prezenţa tăticului literaturii New Weird, generosul şi solarul Jeff Vandermeer, care şi-a adunat toţi „puii” într-un singur volum- un must-have pentru amatorii genului. Şi nu numai.

Am tradus şi eu una din povestirile acestui volum, un experiment foarte interesant de scriere: şapte scriitori care nu aveau nimic în comun cu genul New Weird, au fost puşi să scrie o povestire (în genul menţionat, desigur). Unul s-o înceapă, următorul s-o continue, şi tot aşa. Rezultatul e spectaculos, tocmai pentru că îi lipseşte acel cheag narativ care ameninţă să dea în previzibil.

Tata Vandermeer, nevasta lui, Mama Vandermeer & Co. vor fi prezenţi la lansarea volumului, precum urmează:
-26 august, ora 19.00 – librăria Priora din Satu-Mare
-27 august, ora 19.00 – librăria Cărtureşti din Timişoara.

Cei care sunteţi din zonă – şi cei care aveţi drum pe-acolo – vă recomand cu căldură această lansare de carte. Îl veţi iubi din prima pe Jeff Vandermeer – e un „darling” şi un incredibil creator de atmosferă, iar colecţia puilor lui e un proiect de suflet. Eu una m-aş duce învârtindu-mă, dacă nu aş fi în focurile repetiţiilor pentru Gala Tânărului Actor de la Mangalia.

Mai multe şi mai serioase detalii, pe blogul Ursului cel din Colţul Hărţii (editorul Millenium Press, that is) – adică, aici.

54 de gânduri despre „New Weird

 1. sarumina de reclama si imi pare tare rau ca nu m-am tinut de promisiune si nu l-am adus pe badea jeff la bucuresti. nu s-a putut, de data asta. ti-oi explica eu de ce. lansare insa tot i-om face si la bucuresti, la un moment dat. si-om tine si petrecerea promisa.

 2. stai liniştit. am înţeles şi fără explicaţii suplimentare.

  eu nu i-aş zice reclamă (sună mercantil, şi jur că nu am luat bani pe ea 🙂 😛 ) aş spune pur şi simplu că vorbesc despre un lucru frumos pe care îl fac nişte prieteni de-ai mei.

 3. din puţinele mele tangenţe de cititor pot spune aşa:

  – e o literatură de atmosferă – cuvintele sunt folosite cu mare artă, pentru a crea şi menţine un univers, o lume ireală, pe care tu, cititor, o simţi ireală, dar te laşi furat de ea.
  -e o literatură non-psihologică, adică nu se străduieşte să caracterizeze prea mult personajele, şi să le dea substanţă. dacă scriitorul e talentat, substanţa se naşte singură, dacă nu, personajele rămân simple scheme.
  -e o literatură de peripeţii şi suspans, cu multe aventuri, răsturnări de situaţie etc. – o variantă modernă a romanelor cu capă şi spadă.

  calitatea de bază a acestui gen, din punctul meu de vedere, e atmosfera f. intensă şi captivantă.

 4. (Ai fost la coaforul Neagoe ?)

  Îţi dau eu exemplu de chestie „weird” foc, şi-ncă reală, nu fictivă :

  O formă de artă autentică, care constă în tunderea pub…elei şi în gustarea pi…

  Pe-asta să i-o arătaţi lui Jeff, dacă ajunge pe-aicea, să ştie şi el ce-i aia „weird” !

 5. vad ca ai o mica obsesie. iti propun sa ti-o rezolvi, si sa revii dupa. (in alta ordine de idei, am inteles ca stii sa torni tampenii cu nemiluita – intrebarea urmatoare era: ai si ceva cat de cat coerent de spus, sau te bag la spam?)

 6. Păi da, Horică, dar vezi tu… şi dadatroll era un troll, până când l-am dezvăţat să-i vorbească de rău pe Gramoşi pe blogul meu, cel puţin. Şi acum ne iubim în taină, de ştie toată blogosfera. 🙂
  Eu tind întâi să evaluez omul – şi să cred prosteşte în capacitatea lui de a-şi reveni – şi de-abia dacă văd că nu şi nu, îl spaMUIEsc de nu se vede.

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s