Curcubee

Credeam că o să fiu originală în remarca pe care o veţi citi în cele ce urmează, dar au şi alţii spirit de observaţie… La sfârşitul ploii care a încununat Parada, Dumnezeu ne-a trimis un curcubeu. Aşa cum a făcut şi anul trecut. Un fel de: „Copiii mei, vă iubesc.”

Şi acum, să răspund la nişte întrebări legate de „de ce gayfest”? Pentru că, fie că ne place să o admitem, fie nu, „gay”-ii constituie o comunitate. O comunitate care, ca orice alt gen de comunitate, are dreptul de a-şi sărbători apartenenţa şi comuniunea. (Aşa cum posesorii de broscuţe Volkswagen organizează Parada Broscuţelor Volkswagen. Asta nu înseamnă că vor să te corupă pe tine, băi, Gigele, să îţi cumperi broscuţă – pur şi simplu, spectacolul a sute de broscuţe de toate culorile care umplu şoseaua e emoţionant. Sau paradele motocicliştilor. Nici ei nu vor să te convingă pe tine, babă isterică scuipând în sân, să devii motociclistă – mai mult ca sigur nici nu te-ar ţine balamalele 🙂 ) ci îşi sărbătoresc plăcerea comună de a fi „kings of the highway.” Nimic nu e mai frumos decât bucuria unui grup de indivizi care – de data asta – sărbătoresc acel drept minunat al omului, care se numeşte „pursuit of happiness.” Chiar dacă „happiness” iese din tipare – dar cine eşti tu, mardeiaş penibil care îţi sufleci mânecile pe margine, să stabileşti etaloane pentru „happiness”-ul altuia?

Bun. Din păcate, la Parada din acest an am văzut: străini susţinând drepturile gay-ilor din România, heterosexuali susţinând drepturile gay-ilor din România, şi… foarte, dar foarte puţini gay din România. Explicaţia mi-a oferit-o unul din ei, pe mess, şi citez cuvânt cu cuvânt: „nu e doar amenintarea cu bataia ca e clar ca nu se intampla nimic ca sunt politistii acolo, dar e stresul ala de a te plimba pe strada cu alti poponari ca la circ…” Acum, dacă admitem că orice sărbătoare a unei comunităţi are ceva de circ, dar diferenţa între circ şi sărbătoare e dată de acel mic detaliu inefabil care se numeşte „credinţă”… e cutremurător de trist că gay-ii din România au ajuns să se poarte ca anumiţi popi: predică apă şi beau vin. Sau, o altă axiomă a unui mare gay încă în viaţă: „Eşti cât crezi.”
Dacă tu te crezi un şobolan, demn de toată jena, care trebuie să umble jenat prin cotloane – automat, lumea va vedea un şobolan demn de toată jena. Dar dacă tu îţi asumi ce eşti, şi treci prin lume cu încredere în ceea ce eşti, încrederea va naşte încredere.

De aceea, am avut o stare incredibil de frumoasă pe tot parcursul Marşului. Dintre bloggerii mei dragi şi foarte dragi, m-am întâlnit cu Gramo, care au scris o postare minunată aici , şi mai multe detalii aici, Monsoux, şi am făcut cunoştinţă cu femeia simplă (al cărei blog e unul din preferatele mele), Ariel , Geo, şi Leyla (un blog pe care l-am descoperit cu această ocazie.) Iar Cătălina George a avut amabilitatea să îmi adreseze câteva întrebări pentru Ring.

E drept, la plecare, mâna lui Monsoux greblă se făcu, şi ne-a înhăţat toate steguleţele cu curcubee – că lui îi plac. Iar noi, ca prieteni adevăraţi ce ne aflăm… puteam noi să îl refuzăm? Oare?

Later edit: am mai descoperit o postare care sintetizează tot ce e de spus în legătură cu această temă, aici.

53 de gânduri despre „Curcubee

  1. Şi gramo mi-au făcut o poză, vizibilă la al doilea link: am ieşit la fel de zâmbăreaţă. Sincer, Parada asta anuală îmi e atât de dragă – oricum ar fi ea:cu cordon de poliţişti, dintre care unii înţeleg să fie mai brutali decât e cazul, blindate, cai, cretini cu feţe de maimuţe huiduind pe margini. Sau poate îmi e dragă cu toate aceste elemente incluse. 😛

  2. Frumos scris, doamna. Frumoase analogiile si mai ales acel dreptul la pursuit of happiness. Ca e ceea ce multi nu vad, nu inteleg si nu accepta. Si ceea ce e mai grav, si-l refuza pana si lor insisi.

  3. Mulţumesc mult. Amu, no! Niciodată nu am înţeles oamenii care îşi refuză „pursuit of happiness”. Dar am ajuns la concluzia că de fapt „happiness”-ul lor aberant constă în „unhappiness”-ul altora. :-S

  4. Pingback: Foto GayFest 2008 | iLL's mentaL

  5. cunosc si eu cativa gay! care nu ar merge la tigania aia de parada pentru nimic in lume! sunt intelectuali rafinati (de ambele sexe), discreti si care nu fac din orientarea lor sexuala o chestiune publica! si bine si fac! la aceste parade (spun chiar ei) merg tot felul de gay sau lesbi care se prostitueaza, gay care provin de la casele de copii (unde se stie ca datorita abuzurilor la care sunt supusi isi schimba orientarea secsuala), fosti puscariasi (la puscarie daca stai ceva ani se stie ca iesi cel putin bi de acolo daca nu gay total) si mai cestio ce scursuri ale acestei comunitati! aceste manifestari sunt kitschoase, de prost gust si stridente! la ce bun?
    va ajuta la ceva? ca va reprezinta pe voi ca si comunitate secsuala tot felul de travestiti anagramati si vulgari? nu cred! e o fanfarada de prost gust! daca sunt pe lumea asta gay sau lesbi bravo lor, nu am nimic cu ei, se nasc asa, e alegerea lor, dar discretia si bunul simt nu trebuia sa le lipseasca!

    sperand ca acest comentariu al meu a fost destul de pertinent astept o replica pe masura!

Poştă şi tu ceva. Da' pe tonul pe care vrei să-l folosesc şi eu cu tine

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s